Gvaido: Vraćam se u Venecuelu

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gvaido: Vraćam se u Venecuelu

Samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido najavio je da će se tokom ove nedelje "vratiti kući". Potpredsednik SAD Majk Pens kaže da će Vašington biti uz Gvaida dok se ne vrati sloboda u Venecuelu.
Kako prenosi Frans pres, Gvaido je najavio povratak u Venecuelu iz Lime, gde je prisustvovao sastanku regionalnih lidera.

Ranije danas je na sastanku u Limi potpredsednik SAD Majk Pens >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručio Gvaidu da će Vašington biti uz njega "100 odsto" sve dok se, kako kaže, ne vrati sloboda u Venecuelu.
Dodao je da je nasilje tokom pokušaja isporučivanja hrane i lekova ekonomski devastiranoj Venecueli prethodnog vikenda učvrstilo je SAD u odluci da podrži Gvaida.
"Želim da te uverim, predsedniče Gvaido, da su tragični događaji prošlog vikenda samo učvrstili rešenost SAD da stanu uz tebe... Nastavićemo da stojimo dok se ne obnovi vaša sloboda", rekao je Pens.
On je zatražio od Grupe iz Lime da zamrznu imovinu venecuelanske državne naftne kompanije, nakon nasilnih sukoba koji su izbili tokom vikenda zbog blokade humanitarne pomoći.
Pens je ponovio pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da su "sve opcije na stolu" kako bi se svrgnuo s vlasti socijalistički predsednik Nikolas Maduro.
Gvaido, koji je sedeo do Pensa na sastanku, zatražio je da se održi minut ćutanja za ubijene u, kako je rekao, "masakru tokom vikenda".
Gvaido je takođe pozvao članice Grupe da razmotre "sve opcije" u zbacivanju s vlasti Madura.
Na zatvaranju sastanka je ministar spoljnih poslova Kolumbije Holmes Truhiljo rekao da se venecuelanski opozicioni vođa Huan Gvaido i njegova porodica suočavaju s "ozbiljnim i kredibilnim" pretnjama po njihove živote.
AP prenosi da je Truhiljo poručio da će, ukoliko te pretnje budu ostvarene, to voditi snažnom međunarodnom odgovoru Maduru.
Kako je prethodno objavljeno, SAD su danas uvele sankcije još četvorici venecuelanskih zvaničnika u okviru vršenja pritiska na Venecuelu i predsednika Nikolasa Madura, čiji izbor Vašinton smatra nelegitimnim, saopštilo je Ministarsvo finansija SAD.
Očekuje se da latinoameričke zemlje najave mere za dodatni pritisak na predsednika Nikolasa Madura nakon što je blokirao ulazak stotinu tona humanitarne pomoći.
Grupa iz Lime verovatno će ponoviti svoje protivljenje upotrebi sile na sastanku u Bogoti, navode učesnici i diplomatski izvori.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pens se obratio medijima posle sastanka sa Gvaidom: Amerika dreši kesu za rušenje Madura! STIŽU MILIONI DOLARA! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2019

SAD nameravaju da izdvoje dodatnih 56 miliona dolara latinoameričkim državama koje pružaju pomoć narodu Venecuele, izjavio je američki potpredsednik Majkl Pens na sednici Grupe Lima u Kolumbiji...- Danas imam veliku čast da objavim da će SAD izdvojiti dodatnih 56 miliona dolara za podršku našim...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.