Gutereš preuzeo fotelju u UN: Nisam čudotvorac!

Izvor: Mondo, 03.Jan.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš preuzeo fotelju u UN: Nisam čudotvorac!

Novi šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je danas da on "nije čudotvorac" i dodao da su sada vrlo teška vremena.

Foto: AP Photo/Seth Wenig

Pre početka svog prvog radnog dana u sedištu UN u Njujorku. Gutereš koji je od 1. januara umesto Ban Ki Muna generalni sekretar svetske organizacije, obratio se osoblju i pozvao ih da zajedno rade, da reformišu organizaciju.

Videćemo još šta s Trampom

Na pitanje novinara da li je zabrinut >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zbog nedavnih kritičnih reči budućeg američkog predsednika Donalda Trampa o UN, odgovorio je: "Ne, zabrinut sam zbog svih užasnih problema s kojima se suočavamo u svetu" i naveo ratove, kršenje ljudskih prava i siromaštvo. "Nadam se da ćemo moći da se ujedinimo da rešimo te probleme", rekao je Gutereš. Tramp je na Twitteru nazvao UN "klubom za sastanke, rasprave i lep provod".

"Treba da kažem da nema čuda, siguran sam da ja nisam čudotvorac", rekao je Gutereš i dodao da je njegov izbor podstakao velika očekivanja.

Naglasio je da se ne treba uljuljkati u iluzijama i da treba shvatiti da su sada vrlo teška vremena, s brojnim sukobima i pojavom "novog fenomena svetskog terorizma".

On je tim povodom odao počast "velikodušnosti turskog naroda... žrtvama užasnog terorističkog napada" u Istanbulu u novogoišnjoj noći.

UN su svojim delovanjem smanjile patnje naroda, ali i "dalje ne uspevaju da spreče i reše sukobe", rekao je Gutereš u aluziji na rat u Siriji.

"Ima takodje mnogo otpora, skepticizma u mnogim delovima sveta oko toga koju ulogu mogu imati UN. Treba da budemo u stanju da uvidimo svoje propuste i neuspehe", rekao je Gutereš pred stotinama zaposlenih i diplomata u holu Sekretarijata UN u Njujorku.

On ih je pozvao da se zajedno založe da promene, reformišu i poboljšaju rad UN i da "otarase se tereta birokratije".

"Jedini način da postignemo naše ciljeve je da radimo zajedno, kao tim, u službi vrednosti Povelje UN koje ujedinjuje čovešanstvo", rekao je Gutereš.

U novogodišnjoj poruci objavljenoj u nedelju Gutereš je rekao da želi da 2017. bude "godina mira".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Novi šef UN: Nisam čudotvorac

Izvor: Radio 021, 03.Jan.2017

Novi šef Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da on "nije čudotvorac" i dodao da su sada vrlo teška vremena...Pre početka svog prvog radnog dana u sedištu UN u Njujorku, Gutereš koji je od 1. januara umesto Ban Ki Muna generalni sekretar svetske organizacije, obratio se osoblju i pozvao...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.