Gutereš: Najgore tek predstoji ako zemlje u konfliktu ne uvedu primirje

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2020, 18:13

Gutereš: Najgore tek predstoji ako zemlje u konfliktu ne uvedu primirje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da "najgore tek predstoji" za zemlje u konfliktu i ponovio svoj apel za prekid vatre svuda u svetu da bi se i time pomoglo sprečavanja širenja koronavirusa.

"Postoji šansa za mir, ali smo daleko od toga. Potreba za tim je hitna. Oluja zvana covid-19 stiže sada svuda gde su sukobi", rekao je Gutereš predstavljajući izveštaj o odzivu na njegov apel za prekid vatre svuda u svetu koji je uputio 23. marta.

Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sekretar UN je upozorio da je "virus pokazao kako brzo prelazi granice, uništava zemlje i menja živote. Najgore tek dolazi", procenio je on.

Po njegovim rečima, spremnost za prekid vatre izrazili su sukobljeni u Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Mjanmaru, Filipinima, Južnom Sudanu, Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

"Međutim, postoji ogroman jaz između izjava o miru, i stanja na terenu i u životima ljudi", rekao je Gutereš i izrazio žaljenje što su neki sukobi pojačani.

Gutereš je pozdravio to što je njegov apel podržalo 70 država, nevladinih organizacija, predstavnika civilnog društva i verskih lidera, uključujući papu Franju, a podržana je i jednom peticijom koju je potpisalo više od milion ljudi, međutim rekao je da smatra da je i dalje potreban "veliki diplomatski napor" za mir u svetu tokom pandemije.

Iako je rekao da " svi moramo podići svoj glas za mir", Gutereš nije ni pomenuo Savet bezbednosti UN, zapetljen podelom između Sjedinjenih Država i Kine, kažu diplomate.

Od početka svetske krize s pandemijom, Savet bezbednosti nije održao nijedan sastanak o tome, niti je dao neku zajedničku izjavu ili doneo rezoluciju.

Ćutanje tela Ujedinjenih nacija prva je u četvrtak prekinula Generalna skupština UN rezolucijom koja poziva na "međunarodnu saradnju" i "multilateralizam" za prevazilaženje pandemije na jedinstven način, a ne kako svaka država odluči sama za sebe.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gutereš: Najgore tek predstoji ako zemlje u konfliktu ne uvedu primirje

Izvor: Danas, 03.Apr.2020

Generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je danas da "najgore tek predstoji" za zemlje u konfliktu i ponovio svoj apel za prekid vatre svuda u svetu da bi se i time pomoglo sprečavanja širenja korona virusa.

Nastavak na Danas...

Gutereš ponovio apel za prekid vatre svuda u svetu zbog pandemije

Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da su zaraćene strane u 11 država odgovorile pozitivno na njegov apel za globalni prekid vatre kako bi se svet izborio sa pandemijom koronavirusa, ali je ocenio da je to veoma teško učiniti da su borbe eskalirale u Jemenu, Libiji i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.