Izvor: Blic, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutenberg nije izumeo štampu?

Gutenberg nije izumeo štampu?

MILANO (Beta) - Jedan Italijan tvrdi da je Johanesu Gutenbergu pogrešno pripisana slava za izum štampe, na šta su reagovali bibliofili i naučnici koji ga smatraju ocem moderne knjige.

Jedna od najdragocenijih knjiga na svetu, Gutenbergova Biblija, štampana je između 1452. i 1454. i izazvala je revoluciju u svetu knjiga.

Bruno Fabijani, profesor na 'Politehnici' u Torinu, tvrdi da je Gutenberg koristio otiske celih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranica, a ne pojedinačna, pomična slova.

Pre izuma pomičnih slova, zanatlije su mukotrpno urezivale u drvenu ploču tekst za svaku stranicu pojedinačno.

Prema opšteprihvaćenoj teoriji, nemački zlatar Gutenberg bio je prvi koji izlio pojedinačna slova.

Bruno Fabijani kaže da je napravio 30 eksperimenata koji dokazuju da nije tačno da je Gutenberg na taj način štampao Bibliju.

Eva Hanebut-Benc, direktorka Gutenbergovog muzeja u Majncu, u Nemačkoj, kaže da se na primerku Biblije jasno vidi kako je štampana - po otisku jednog slova koje je slučajno palo na jednu stranicu.

- Istina je da ima mnogo pitanja jer nemamo nikakve dokumente o Gutenbergovoj radionici. Sve što znamo o njegovoj tehnici zaključili smo iz štampanih originala, pa ima smisla pažljivo sve razmatrati.

Gutenberg je štampao 180 primeraka Biblije, od kojih danas postoji 48.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.