Gusari osetili ukus nafte

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gusari osetili ukus nafte

12.02.2011. -

Situacija sa gusarstvom u Indijskom okeanu i dalje se produbljuje. Ako gusari i dalje budu nekažnjeno vladali na pomorskoj površini, to će poremetiti kretanje na najvažnijim maršutama isporuka nafte. Takvu je izjavu dalo Međunarodno udruženje nezavisnih vladalaca tankera Intertanko.

Zabrinutost prevoznika nafte je razumljiva. Poslednjih dana su somalijski gusari kidnapovali već nekoliko krupnih tankera koji su prevozili milione barela nafte. U utorak, 8. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << februara, žrtva gusara je postao italijanski brod Savina Kajlin. On je bio napadnut blizu jemenskog ostrva Sokotra u Adenskom zalivu. Danas tanker plovi u pravcu Somalije. U sredu, 9. februara gusari su kidnapovali panamski superntanker pod grčkom zastavom Iren. Odnosno, za dva dana su napadnuta dva broda za prevoz nafte. Dobar zalogaj je to za morske razbojnike. Ako se uzme u obzir da otkupnina za takav brod iznosi milione dolara, apetit gusara je razumljiv. Samo za južnokorejski supertanker Samo Drim je nadavno bila dobijena otkupnina u iznosu 9 miliona dolara. Doduše, cenjkanje je trajalo 7 meseci. Međutim, banditima se ne žuri. Oni samo povećavaju zahteve. Bez obzira na napore međunarodne zajednice da se suprotstavi gusarima oni se osećaju nekažnjeno. Zašto se tako dešava? Na pitanje Glasa Rusije odgovara predsednik Instituta strateških ocena Aleksandar Konovalov.

Problem može da bude rešen, kada svetska zajednica razradi pravila napada na obalske baze gusara, kao i šta da radi s uhapšenim banditima. Moguće li je da se puca na ljude i ubija ih, ako su osumnjičeni za gusarstvo? Za sada ta pravila ne postoje, a to stvara velike teškoće za civilizovane zemlje, jer gusarima, koji napadaju trgovinske brodove različitih klasa, među njima i tankere, ništa ne smeta. Oni mogu da ubiju, uvrede, ponize i bilo što drugo da učine, dok civilizovane države tako nešto ne smeju.

Žrtve gusara postaju ne samo tankeri, već i bilo koji drugi brodovi. Ove nedelje je prilikom kidnapovanja broda Beluga Nominejšnl poginulo tri člana posade. Ranije se nije saopštavalo o namernim ubistvima zarobljenih ljudi. To svedoči ne samo o rastu apetita razbojnika, već i povećanju njihove agresivnosti.

Prema podacima admirala Marka Foksa, komandanta 5. flote VPS SAD u rejonu Afričkog Roga deluje 8 gusarskih grupacija. Banditi, prema njegovim rečima, adaptirali su se na prisustvo velikog broja vojnih brodova u tom regionu. Oni su se povukli tamo gde međunarodna zajednica nema stabilno vojno prisustvo. Podsetimo, da u antigusarskim operacijama učestvuju osim SAD vojne snage EU i RF. Američki admiral je takođe izjavio da su se gusari naglo aktivirali od septembra protekle godine. Broj talaca u njihovim rukama se u poslednje vreme povećao od 330 na 770 ljudi.

Da bi se napredovalo u borbi protiv njih potrebno je da se koriste načini antiterorističke borbe, smatraju eksperti. Reč je o prekidanju kanala njihovog materijalno-tehničkog snabdevanja i praćenja kretanja novčanih sredstava, tim pre što postoje podaci o vezama između gusara i ekstremističke grupacije Aš-Šabab koja deluje u Somaliju. Nafta je strateška sirovina. Ako ona tako lako dospeva u ruke gusara, onda vojne mere nisu dovoljne. Ekstremizam i gusarstvo su karike istog lanca, borba protiv njih mora da se vodi promišljeno i usmereno.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Foto: www.vesseltracker.com

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.