Gugl otkrio korejske logore?

Izvor: RTS, 25.Jan.2013, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gugl" otkrio korejske logore?

Aktivisti grupa za zaštitu ljudskih prava okreću se "Guglu" u identifikovanju mreže logora u Severnoj Koreji. U tim logorima se, prema nekim procenama, nalazi oko 200.000 navodnih neprijatelja režima.

Grupe za ljudska prava pokušavaju da nateraju Ujedinjene nacije da otvore istragu o dramatičnom kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji gde, kako tvrde, već pola veka postoji čitava mreža zatvora za političke zatvorenike i "nepoželjne" građane.

Pjongjang odbacuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << optužbe i tvrdi da se radi o stranoj propagandi, ali snimci visoke rezolucije izgleda da obaraju navode severnokorejskih vlasti.

Komitet za ljudska prava Severne Koreje, u saradnji sa "Didžital gloubom", vodećom svetskom kompanijom za snimke iz svemira, objavio je novu verziju izveštaja "Skriveni gulag" zasnovanu na satelitskim snimcima.

"Dramatični tehnološki napredak i snimci visoke rezolucije koji su sad dostupni kroz aplikaciju "Google earth" omogućavaju bivšim zatovrenicima da identifikuju barake i zgrade logora u kojima su se nalazili. Severnokorejski režim krije i izvrće realnost vezanu za sistem logora, ali sa novim satelitskim nadzorom možemo da pratimo ove kampove redovno", ističe se iz ove grupe.

Analitičar Melvin Kurtis, koristeći se novim snimcima aplikacije "Gugl", zaključio je da je otvoren novi logor pored već postojećeg u Kečonu, u južnoj provinciji Pjongan.

Novi kamp, prema njegovim rečima, nalazi se pored kampa 14 i ima ogradu dugu 20 kilometara. Novi logor je podignut posle 2006. godine, kada su poslednji put satelitski snimci tog predela napravljeni.

Mali broj Koreanaca uspeo je da iz ovakvih logora pobegne i pređe granicu, a oni malobrojni koji jesu svedoče o strašnim patnjama.

Zatvorenici - koji mogu da tu budu zatvoreni doživotno, zajedno sa tri generacije članova porodice - primorani su da preživljavaju jedući pacove, prenosi Telegraf.

Aktivisti kažu da oko 40 odsto zatvorenika umre od neuhranjenosti, dok drugi podležu bolestima, seksualnim napadima i mučenjima. Muškarci, žene i deca se teraju na težak fizički rad, koji ponekad prelazi i 16 sati dnevno u lošim uslovima u rudnicima ili pilanama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.