Gruzija počela rat, Rusija ga isprovocirala

Izvor: Blic, Beta, 01.Okt.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija počela rat, Rusija ga isprovocirala

Rat u Gruziji oko Južne Osetije avgusta prošle godine počeo je gruzijskim napadom koji se ne može opravdati sa stanovišta međunarodnog prava, ocenila je nezavisna komisija Evropske unije. U juče objavljenom izveštaju napominje se, međutim, da je napad usledio posle višemesečnih provokacija Rusije, koja je potom uzvratila primenom neproporcionalne sile.

Rusija je ocenila da izveštaj daje „nedvosmislen odgovor" na pitanje ko je počeo rat. Ali Tbilisi ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je istraga dokazala da se Rusija za taj sukob pripremala.

Izveštaj je rezultat rada Međunarodne nezavisne komisije predvođene veteranom švajcarske diplomatije Hajdi Taljavini. U pripremi dokumenta učestvovalo je 30 evropskih vojnih i civilnih eksperata.

U izveštaju se navodi da je u sukobu poginulo 850 ljudi, a više od 100.000 je moralo da napusti svoja ognjišta, od čega je 35.000 još raseljeno.

I dok Rusija pozdravlja izveštaj kao dokaz da ona nije počela rat, u Gruziji ga iščitavaju na svoj način. „U izveštaju koji još nismo do kraja proučili ističe se da rat nije počeo 7. avgusta nego ranije. U zaključcima nigde nije rečeno da je rat počela Gruzija", izjavio je Temur Jakobašvili, gruzijski ministar za pitanja reintegracije. On je dodao da gruzijska strana nije saglasna sa svim nalazima misije. Sukob je izbio 7. avgusta 2008, a nakon pet dana postignuto je primirje. Rusija se povukla, ali je prethodno ojačala svoje vojno prisustvo u Južnoj Osetiji i u Abhaziji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.