Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija optužuje Rusiju za povredu vazdušnog prostora

Gruzija je optužila Rusiju da je ruski borbeni avion ugrozio njen vazdušni prostor, dve sedmice posle incidenta u kojem je, prema tvrdnjama Tbilisija, avion ruske vojske navodno bacio raketu na teritoriju Gruzije, javljaju agencije.

Gruzijsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u saopštenju "upad u vazdušni prostor Gruzije iz pravca Ruske Federacije". Kako se navodi u saopštenju ministarstva, preletanje teritorije Gruzije dogodilo se u utorak, u istom području u kojem je 6. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << avgusta došlo do incidenta, u blizini proruske separatističke oblasti Abhazije. Vlasti Gruzije uputile su protestnu notu Rusiji zahtevajući "jasna i hitna objašnjenja", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je odbacila optužbe Tbilisija i navela da ruski borbeni avion nije povredio vazdušni prostor Gruzije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin prethodno je izjavio da je ruska istraga pokazala da vojska te zemlje nije mogla da ispali raketu na Gruziju, optuživši Tbilisi da je namerno izazvao "politički cunami".

Gruzija optužuje Rusiju da je izvršila "čin agresije" kada je 6. avgusta ruski avion ispalio raketu u blizini gruzijskog grada Tsitelubanija. Taj incident izazvao je zaoštravanje odnosa dve zemlje.

Saopštavajući rezultate ruske istrage sprovedene 16. i 17. avgusta na mestu incidenta, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama optužio je Gruziju da je ometala istragu u toj zemlji i da je čak sakrila mesto na kojem je oružje nađeno.

"Gruzija je popunila i poravnala rupu", rekao je Čurkin novinarima, i dodao da je jedan od pronađenih delova rakete imao oznake na engleskom jeziku.

Ambasador Rusije u UN kazao je da je u ruskoj vojsci "upotreba komponenti proizvedenih u inostranstvu zabranjena" i da je "ruskim pilotima čak zabranjeno da nose švajcarske satove".

Stručnjaci iz SAD, Švedske, Letonije i Litvanije saopštili su da su njihove istrage pokazale da je ruski avion odgovoran za taj incident. Oni su utvrdili da je ispaljena raketa "KH-58" ruske proizvodnje i da gruzijsko vazduhoplovstvo nema takvo naoružanje niti avione koji mogu da ispaljuju takve projektile.

Čurkin je, međutim, optužio grupu tih stručnjaka da nije pokušala da stupi u kontakt sa ruskim ekspertima. On je naveo da su gruzijske vlasti pokazale ruskim istražiteljima delove za koje su rekli da su delovi neeksplodirane ruske rakete KH-58, ali da su samo tri fragmenta projektila pripadala toj vrsti rakete, dok su ostali imali oznake drugačijeg projektila.

Ruski istražitelji sumnjaju i u podatke gruzijskih radara, koji, prema Čurkinovim rečima, nisu "identifikovali kretanje neidentifikovane letelice u blizini mesta Tsitelubani".

"Zahvaljujući podacima do kojih su došli ruski eksperti, Rusija može sa potpunom sigurnošću da tvrdi da je incident od 6. avgusta namerna provokacija koju su organizovali i izveli oni u Gruziji čiji je interes da se situacija pogorša", rekao je Čurkin.

Rusija je blokirala raspravu u Savetu bezbednosti UN, koju je zatražila Gruzija. Čurkin je rekao da mirovne snage UN u toj oblasti nemaju nezavisne informacije i da zbog toga nema osnova za pokretanje rasprave u Savetu bezbednosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.