Gruzija dobila novog premijera, petog za pet godina

Izvor: Blic, 30.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruzija dobila novog premijera, petog za pet godina

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili imenovao je danas novog premijera, petog za pet godina njegove vlasti, nakon što je Grigol Mgaloblišvili podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Za novog premijera imenovan je 33-godišnji ministar finansija i zamenik premijera Nika Gilauri. Mgaloblišvili je bio premijer samo nekoliko meseci - od 1. novembra prošle godine.

"Sproveli smo mehaničku izmenu, prvi zamenik premijera postaje premijer, a ministar finansija biće Kaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Baindurašvili", rekao je Sakašvili na sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Parlament treba da potvrdi imenovanje novog premijera, ali u njemu većinu ima Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret.

Od kada je Sakašvili došao na vlast "revolucijom ruža" u novembru 2003, zemlja je pet puta promenila premijera.

Današnja izmena je nova u nizu turbulencija u zemlji koja se oporavlja od avgustovskog rata sa Rusijom zbog spoprnog gruzijskog regiona Južne Osetije.

"Treba da radimo kao vojni štab. Treba da radimo dan i noć kako bismo otvorili nova radna mesta i spasili privredu", rekao je Sakašvili.

Dosadašnji premijer je kao razloge za ostavku naveo zdravstvene, odnosno lečenje bolesti bubrega koje će trajati još bar dva meseca. Gruzijski mediji su, međutim, izveštavali o sporu između dva funkcionera, a prošlog meseca su, zajedno sa ruskim, izvestili da je predsednik udario premijera tokom jedne rasprave. Sakašvili je to demantovao.

Današnja promena na čelu vlade će sigurno podstaći kritike opozicije na račun Sakašvilija, koja mu zamera da vlada autokratski, da je ograničena sloboda medija i da je vlast skoncentrisana u okviru malog kruga ljudi.

Desetak opozicionih partija juče je zajedničkom deklaracijom pozvalo Sakašvilija da podnese ostavku, što je on odbacio.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gruzija dobila novog premijera

Izvor: Mondo, 30.Jan.2009

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili imenovao je danas novog premijera, petog za pet godina njegove vlasti, nakon što je Grigol Mgaloblišvili podneo ostavku iz zdravstvenih razloga.

Nastavak na Mondo...

Gruzija: Promena na mestu premijera

Izvor: B92, 30.Jan.2009

Tbilisi -- Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili imenovao je novog premijera, petog za pet godina, nakon što je Grigol Mgaloblišvili podneo ostavku iz zdravstvenih razloga... Za novog premijera imenovan je 33-godišnji ministar finansija i zamenik premijera Nika Gilauri. Mgaloblišvili je bio premijer...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.