Grupa naučnika uputila upozorenje američkim vlastima: “Monsanto GMO kukuruz stvorio je mutirane insekte”

Izvor: BKTV News, 20.Mar.2012, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grupa naučnika uputila upozorenje američkim vlastima: “Monsanto GMO kukuruz stvorio je mutirane insekte”

Grupa od 22 naučnika, stručnjaka za kukuruz, upozoravaju američku vladinu instituciju EPA (agencija za zaštitu okoline, 'Environmental Protection Agency') na opasnosti koje predstavljaju genetsko modifikovani usevi kompanije Monsanto. Istraživanje je objavljeno u uglednom znanstvenom listu 'Environmental Sciences Europe'.
Naučnici upozoravaju kako Monsantov GMO kukuruz stvara insekte 'mutante' koji razvijaju posebne otpornosti kao rezultat masovnog korišćenja GMO proizvoda. Kukuruz >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je ključna prehrambena kultura i takođe se intenzivno koristi u proizvodnji etanola, stočne hrane i dalje.
U Americi je trenutno 88% svog kukuruza genetski modifikovano, prema informacijama ministarstva poljoprivrede - list Natural Society prenosi kako je među novim nasadima ta brojka još i veća, oko 92% svog kukuruza je genetski modifikovano.
Zbog mutiranih insekata poljoprivrednici prisiljeni da koriste sve više pesticida
Joseph Spencer, stručnjak za kukuruz sa University of Illinois navodi kako nova saznanja nimalo ne iznenađuju i kako bi se na ista trebalo ozbiljno upozoriti agenciju EPA.
Spencer navodi kako nakon dužeg perioda korištenja GMO proizvoda i posebnih Monsanto sredstava protiv šteočina, kukuruzna zlatica je mutirala i sada preti i GMO usevima, prenosi Reuters.
Naučnici su 5. marta poslali upozorenje federalnoj agenciji EPA kako bi još jednom upozorili na taj problem.
Iz agencije je već ranije data izjava u kojoj se navodi kako je EPA primila na znanje nova otkrića i kako je već upoznata sa činjenicom da Monsanto GMO proizvodi stvaraju otporne kukuruzne zlatice koje upravo pustoše GMO usevima nakon što je došlo do mutacija zbog korišćenja pesticida poznatog i kao Bacillus thuringiensis.
EPA takođe ima saznanja kako su se mutirane kukuruzne zlatice pojavile u sledećim saveznim državama: Iowa, Illinois, Minnesota i Nebraska, prenosiBloomberg.
List Natural Society navodi kako je otkriveno već 8 vrsta insekata koji su mutirali zbog čega poljoprivrednici sada moraju upotrebljavati još veće količine pesticida.
Monsantov pesticid stvorio 'superkorov' koji je uništio 120 miliona hektara zemlje
Monsanto nije samo najveći proizvođač GMO proizvoda, već ujedno i glavni proizvođač pesticida za zaštitu tih istih genetski modifikovanih proizvoda. Najpopularniji i najprodavaniji Monsanto pesticid zove se 'Roundup' - masovno korišćenje istog takođe je već dovelo do mutacije, prenosi The New York Times.
Zbog velike upotrebe Monsantovog 'Roundup' pesticida razvio se tzv. 'superkorov' koji se do danas proširio na čak 120 miliona hektara zemlje i potpuno uništio tamošnja poljoprivredna imanja.
Natural Society prenosi kako aktualno korišćenje GMO proizvoda preti integritetu cijel okoline, ali i celoj ljudskoj vrsti. Tvrde kako bi se GMO proizvodi morali temeljito i dugoročno testirati pre svakog puštanja u prirodi, to nije praksa korporacije Monsanto koja - kao i svaka druga korporacija na svijetu - ima samo jedan primarni cilj, ostvariti što veći mogući profit.
Natural Society ističe 3 države koje se danas najžešće bore protiv uvoza i korišćenja GMO proizvoda: Peru, Francuska i Mađarska.
Izvor: advance.hr
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.