Grujić položio venac braniocima Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grujić položio venac braniocima Beograda

Povodom obeležavanja stogodišnjice borbi za odbranu Beograda, oktobra 1915. godine, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i pomoćnik za zaštitu kulturnog nasleđa Milan Micić, položili su danas venac na mesto spomen ploče borcima Sremskog dobrovoljačkog odreda i braniocima Beograda na raskrsnici ulica Mile Alasa i Cara Uroša u Beogradu. Nakon toga, venac su položili i na spomenik Ignjatu Kirhneru komandantu Sremskog dobrovoljačkog odreda na Novom groblju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu.

U odbrani Beograda oktobra 1915. godine učestvovao je i najvećim delom izginuo Sremski dobrovoljački odred formiran 1914. godine koji je dejstvovao ka Sremu i jednim delom se sastojao od srpskih dobrovoljaca iz Srema.

"Pokrajinska vlada ovakve velike godišnjice obeležava sa osećajem ponosa" rekao je nakon polaganja venca resorni sekretar Grujić i dodao da "je svojim junaštvom i hrabrošću sremski dobrovoljački odred zadivio i ostavio u sećanju svoje živote za slobodu ove zemlje. Reči komandanta Gavrilovića su istoriji poznate i počinju rečima "junaci...obraz Beograda, naše prestonice mora da bude svetao..." i pored toga na ovom mestu izginulo je 40 mladih ljudi, zbog kojih mi danas imamo obavezu da pamtimo naše značajne istorijske datume, poštujemo njihova herojska dela, ne samo zbog prošlosti, već i odnosa prema budućim generacijama" zaključio je svoje izlaganje sekretar Grujić.

Vidoje Golubović iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine njihovih potomaka i poštovalaca ovom prilikom je rekao da je na današnji dan te 1915. godine, Beograd poslednji put bio slobodan i kada je vojska krenula da se povlači ka Kumodražu, pamti se junačko ponašanje žena i dece, koje su prinosile bombe vojnicima, braniocima Beograda. Ovde na Dorćolu, gde je i mesto spomen ploče posvećene doborovoljcima pamte se velika stradanja mladih vojnika, čiju uspomenu čuva Udruženje ratnih dobrovoljaca i svih poštovalaca naše istorije. Zbog negovanja kako istorije, tako i naših heroja Udruženje je osnovalo časopis "Dobrovoljački glasnik" u kome se nalaze brojni značajni istorijski podaci, kako bi pokolenja nakon nas znala, šta se sve dešavalo na ovim našim prostorima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.