Grinpis: više radikalizma nego ekologije

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2013, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grinpis: više radikalizma nego ekologije

12.10.2013. -

Hapšenje aktivista Grinpisa koji su pokušali da se iskrcaju na platformu Prirazlomnaja, izazvalo je burnu polemiku u Rusiji i inostranstvu. Prilično mnogo eksperata sumnja u adekvatnost i altruizam ove međunarodne organizacije.

Strog stav ruskih vlasti izazvao je kontraverznu reakciju svetske javnosti. Zapadna štampa je započela bučnu kampanju u zaštitu Grinpisa. Ali mnogi eksperti, da ne govorimo o običnim ljudima, nazivaju dejstva aktivista ekološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ekstremizmom. Evo kako vidi situaciju glavni urednik Pomorskog biltena Mihail Vojtenko.

- Svi su se plašili da imaju posla sa Grinpisom, počev od korporacija pa do čitavih država. I evo on je naišao na one koji se nisu uplašili. I sada žanje svoje plodove. Siguran sam da većina aktivista i članova posade brodova Grinpisa ne zna za moguće pravne posledice ovih akcija. Oni nemaju to u vidu. I niko ih na to nije upozorio. Sada će biti mnogo pametniji. Naravno, tamo nema nikakve priaterije. Ali sa tačke gledišta zakona to sasvim može da bude kvalifikovano kao piraterija.

Treba priznati da su aktivisti Grinpisa prilično često dospevali u neprijatne sitaucije. Ali u većini situacija oni su prolazili prilično lako. Osnovna tema antiruske inforamcione kampanje upravo je bila preterena težina kaze, kako smatraju zapadni mediji. Govori politikolog Sergej Mihejev.

- Kampanja oko akcije Grinpisa ima jednoznačno pristrasan karakter. Grinpis pokušavaju da predstave kao altruističe borce za prirodu, a rusku državu kao gušitelje slobode. U stvari Grinpis je sumnjiva organizacija. Često se koriste protivzakonite metode. Pri tome u raznim zemljama sveta. I vrlo često se zbog toga nalazi pod udarom zakona. U celini, to je skoro ekstremistička organizacija. Dešavalo se da su akcije imale svoju ulogu u nečistim ekonomskim i političkim igrama.

Slične tačke gledišta pridržava se i argentinski ekspert u oblasti ekonomije i energetike, doktor ekonomskih nauka Ortis Andres Karlos.

- To je bio pravi napad na rusku platformu, aktivisti su delovali vrlo grubo i provokaciono. Nazvavši stvari svojim imenom, reč je o ekološkom terorizumu. Grinpis mnogo više zanima odjek u javnosti kogi su i postigli. Nažalost, nije za sve očigledno da se iza svega kriju geopolitički interesi velikih međunarodnih faktora, interesi koje sa zadovoljstvom servisira Grinpis. To je i jasno, uzimajući u obzir koliko se dobro plaća ovaj posao.

Treba priznati da radikalni ekolozi izvršavaju slične akcije ne samo protiv ruskih objekata. Ali to ne skida sa Grinpisa sumnju u političku angažovanost, kaže direktor Instituta za strateško planiranje i prognoziranje, doktor političkih nauka Aleksandar Gusev.

- Ovde nema ničeg neobičnog. Slične akcije se izvode praktično u čitavom svetu. I Rusija ovde nije izuzetak. Jasno je da je to njihov stav. To treba priznati. Sa druge strane jasno je da iza njihove delatnosti stoje određene političke i ekonomske snage koje faktički njima manipulišu.

Po mišljenju Aleksandra Guseva, sva buka u zapadnoj štampi diktirana je time što su ekolozi naišli na ozbiljan odgovor na svoja dejstva. Naravno, problema u očuvanju životne sredine je mnogo, kaže ekspert, ali ipak treba skretati pažnju na ekološke probleme drugim metodama.

Sergej Duz,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/HowardLake/cc-by-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.