Grimsvoten okončao erupciju...za sad

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grimsvoten okončao erupciju...za sad

Erupcija vulkana Grimsvoten na Islandu je okončana, pošto danima nije bio aktivan, saopštila je danas Islandska meteorološka služba.

"Erupcija je okončana. Nije bilo nikakvih promena na našim aparatima od subote ujutru u sedam časova", rekla je geolog Islandske meterološke službe Steinun Jakobsdotir, prenela je agencija AFP.

Najaktivniji vulkan na Islandu, koji se nalazi u srcu najvećeg glečera Vatnajekul, započeo je 21. maja da izbacuje u vazduh gust dim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i pepeo na visinu od čak 20 kilometara. Ali erupcija je ubrzo smanjena i, do prošle srede, svela se samo na emisiju pepela.

Broj avioletova koji su otkazani zbog velike količine dima i pepela iz vulkana Grimsvetn može se računati na stotine, navodi AFP ali je erupcija izazvala strahovanja od ponovnog ponavljanja haosa u aviosaobraćaju u tom delu Evrope.

Nedavno je obližnji islandski vulkan Eijafjoel doveo do najvećih problema u aviosaobraćaju u Evropi od Drugog svetskog rata, pošto je poremetio više od 100.000 letova i osam miliona putnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.