Greškom amputirali zdravu nogu, a onda i bolesnu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 04.Jul.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Greškom amputirali zdravu nogu, a onda i bolesnu

BEČ - Hirurzi u bolnici u Sankt Johanu u austrijskoj pokrajini Tirol amputirali su jednoj starici pogrešnu nogu. Kako je sada isplivalo u javnost, sredinom juna je jednoj 90-godišnjoj pacijentkinji, koja je patila od oboljenja vena, amputirana pogrešna, zdrava noga. Kada su lekari primetili svoju grešku, žena je morala, nakon samo nekoliko dana, ponovo pod nož da joj amputiraju i drugu nogu.

Zbog ovog slučaja hirurg, koji ima više od 25 godina iskustva, suspendovan je, a drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << lekar stavljen pod nadzor šefa. Državno tužilaštvo pokrenulo je, takođe, istragu zbog sumnje nanošenja telesnog bola pod opasnim okolnostima.

Uprava bolnice ističe da još nisu razjašnjene sve okolnosti koje su izazvale ovu grešku, ali se pretpostavlja da je reč o ljudskom faktoru, kao i izostanku bezbednosnih mehanizama. Radi detaljne istrage slučaja bolnica je angažovala eksterno preduzeće koje treba da analizira sve postupke operacije i izradi nove standarde za ovu bolnicu.

Inače ovo nije prvi put da austrijski lekari prave tako veliku grešku. Oktobra 1995. na bečkoj Univerzitetskoj klinici (AKH) su jednom pacijentu greškom amputirana oba testisa. Ova operacije trebalo je da bude izvršena nad jednim drugim pacijentom koji je bolovao od raka. Marta 1992. su dva pedijatra morala pred sud jer su pogrešnom terapijom kod jednog deteta izazvali zdravstveno pogoršanje.

Tako je u avgustu 1999. u bolnici u Frajštatu otkriveno da su greške lekara vodile ka više smrtnih slučajeva. U ovom slučaju krivično niko nije odgovarao. Marta 2002. je jedan sportski lekar iz Salcburga dospeo pred sud, jer mu je prebacivano da je nedovoljno pregledao jednog sportistu koji je kasnije umro zbog trovanja krvi. Jedna lekarka u Leobenu je 2005. pacijentima prepisivala pogrešne lekove, od kojih je jedan 86-godišnji muškarac umro.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.