Grčka traži pomoć EU

Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka traži pomoć EU

(Arhiv)

Atina -- Dvoje ljudi je umrlo od velikih temperatura u Grčkoj. Grčka traži pomoć Evropske unije za borbu protiv požara širom zemlje.

U toku današnjeg dana temperatura je bila 46 stepeni. Zbog visokih temperatura požari gore po celoj zemlji. U okolini Atine u brdima izgorelo je više hektara šume, a u mnogim mestima naređena je evakuacija. Vatrogasci pokušavaju da iz aviona ugase požare.

Vatra je izazvala i prekide u snabdevanju strujom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako da je danas dobar deo Soluna u sred dan ostao bez struje, a time i bez klima uređaja.

Francuska i Italija su najavile da će poslati po dva vatrogasna aviona, rečeno je danas u grčkoj vatrogasnoj službi. "Tražili smo juče pomoć od EU, a Francuska i Italija su pozitivno odgovorile", rekla je za AFP portparolka grčke vatrogasne službe.

Grčke vlasti su zbog prognoza koje najavljuju jak vetar proglasile najviši stepen uzbune na Atici, Peloponezu, Halkidikiju i velikim ostrvima u Egejskom moru.

U protekla 24 sata u Grčkoj je zabeležno 120 požara, rečeno je u vatrogasnoj službi. Većina požara je pod kontrolom, ali osam velikih požara i dalje besni u različitim delovima Grčke. Na području Volosa, u centralnoj Grčkoj, proglašeno je stanje pripravnosti.

Dve osobe su poginule u požaru u blizini grada Larise, u centralnoj Grčkoj. Tela dva muškarca, stradala u požaru koji je juče posle podne zahvatio to područje, nađena su jutros, navela je vatrogasna služba.

Grčku je pogodio najgori toplotni talas za 110 godina, s temperaturama i do 46 stepeni. Od posledica velikih vrućina u Grčkoj je umrlo osam ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.