Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka prebacuje migrante sa prenatrpanih ostrva na kopneni deo

Prebacivanje migranata iz prenatrpanih kampova na grčkihm ostrvima na kopneni deo zemlje nastavlja se ovog vikenda, i očekuje se da će oko 380 migranata stići u luku kod Atine danas oko podne.

Juče je 415 migranata dovezeno u luku Elefsina zapadno od Atine. Prebacuju ih brodovi grčke mornarice koji se obično koriste za transport tenkova.

Migranti su došli sa ostrva Lezbos iz kampa Morija gde gotovo 15.000 migranata i dalje živi na prostoru predviđenom za 3.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ljudi.

Visoki vladin zvaničnik rekao je za AP da vlada planira da prebaci 5.000 migranata na kopno u narednih 15 dana.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da će migranti biti smešteni u hotele pošto je prošao vrhunac turističke sezone. Rekao je da će neki delovi zemlje kao što je severna Grčka biti izuzeti zato što tamo već ima mnogo migrantskih kampova.

On je dodao da će vlada ograničiti broj migranata na 0,8 procenata lokalne populacije po prefekturi.

Grčka je podeljena na 54 prefekture, a oko pola njih biće izuzeto iz plana premeštanja migranata, uključuju sva ostrva.

Migranti najviše ulaze u zemlju preko nekoliko grčkih istočnih ostrva blizu turske obale kao i preko kopnene granica sa Turskom na severoistoku.

Veliki broj migranata na grčkim ostrvima, oko 35.000 ukupno, izaziva neprijateljstvo lokalnog stanovništva. Lokalne vlasti se žale da se ostrva pretvaraju u mesta gde se istovaruju migranti a da je procesuiranja zahteva za azil vrlo spora i da se proteruje vrlo malo onih koji nemaju prava da traže azil. Vlada je obećala da će ubrzati oba procesa.

U subotu ujutro stanovnici istočnog ostrva Kosa, predvođeni gradonačelnikom, sprečili su iskrcavanje 75 migranata iz redovnog putničkog broda koji ih je pokupio sa udaljenog ostrva Kasterlorizo. Oni su blokirali iskrcavanje traktorima i drugim vozilima.

Gradonačelnik je rekao da vlada treba da prebaci neke od 4.500 migranata koji se već nalaze na ostrvu umesto što im šalje nove migrante.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka nastavlja prebacivanje migranata sa ostrva na kontinentalni deo

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Nov.2019

Prebacivanje migranata iz prenatrpanih kampova na grčkim ostrvima na kontinentalni deo zemlje nastavlja se ovog vikenda, i očekuje se da će oko 380 migranata stići u nedelju u luku kod Atine. U subotu je 415 migranata dovezeno u luku Elefsina zapadno od Atine. Prebacuju ih brodovi grčke mornarice...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Grčka vlada naišla na otpor stanovništva prebacivanju migranata

Izvor: 011vodič.com, 04.Nov.2019, 09:31

Lokalno stanovništvo je u dva navrata bezuspešno pokušalo da spreči smeštanje migranata u hotele na severu Grčke.. Na današnji antimigrantski skup u Solunu došlo je oko 100 ekstremnih desničara, dok je na kontra-protestu anarhista bilo nešto više ljudi.. Migranti koji su brodovima mornarice...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.