Izvor: B92, 10.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka i Turska zajednički

Istanbul -- Turska i Grčka preduzeće seriju mera usmerenih na jačanje međusobnog poverenja.

Jedna od njih biće i zabrana vojnih vežbi u Egejskom moru. Predviđeno je da bude uspostavljenja i direkta telefonska linija između komandanata vazduhoplovstva dve države, što bi trebalo da spreči eventualne incidente kao što je bio nedavni sudar dva borbena aviona.

"Mislim da smo danas učinili pravi korak u jačanju poverenja između dve države" izjavila je na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za novinare grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojanis.

Turski ministar inostranih poslova Abdulah Gal istakao je da su razgovori sa grčkom koleginicom bili konstruktivni i dodao da su Grčka i Turska u stanju da strpljivo i razumno rešavaju svaki problem. On je dodao da su vodeći turski generali pozvali u posetu svoje grčke kolege.

Grčka ima ostrva uz samu obalu Turske. Dve države se međutim ne slažu oko toga dokle se prostire vazdušna kontrola Grčke. Dok grčke vlasti tvrde da je to 16 kilometara, Turska priznaje samo 10, pa je često presretanje aviona dva vazduhoplovstva.

Odnosi između Turske i Grčke bili su na ivici rata 1996. godine. Iako je to tada izbegnuto, tenzije u odnosima i sada su prisutne. Nedavno je došlo do kolizije dva borbena aviona Turske i Grčke, u kojem je poginuo grčki pilot.

Juče je saopšteno da je Kipar blokirao dogovor u Evropskoj uniji o prvim pregovorima za članstvo Turske u EU. "Nije bilo kompromisa", rekao je neimenovani diplomatski izvor, posle neuspelog pokušaja da se premoste nesuglasice sa Nikozijom. "Predsedništvo EU izražava žaljenje što nije postignut jednoglasni dogovor o zajedničkom stavu za prvu rundu pregovora sa Turskom", izjavio je neimenovani portparol EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.