Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Sukobi policije i studenata

Atina, Solun -- Najmanje 61 demonstrant je uhapšen zbog učešća u nemirima tokom studentskih protesta u četvrtak, saopštila grčka policija.

Nasilje je izbilo u Atini, gde je više od 20.000 studenata učestvovalo u protestnom skupu dok je parlament glasao o reformama u visokom obrazovanju. Nekoliko sati posle nasilnih demonstracija anarhista tokom studentskih protesta u Atini, nemiri su izbili i u Solunu, drugom po veličinu gradu u Grčkoj.

Učesnici nemira u Solunu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bacali su Molotovljeve koktele na policiju koja je uzvratila suzavcem. Demonstranti, uglavnom mladi, kasnije su se zabarikadirali u univerzitetsku zgradu blizu centra grada.

Većina grčkih univerzitata je zatvorena ili je, pak, nastava ozbiljno ometana studentskim okupljanjima i štrajkovima nastavnog osoblja. To je za sada najveća kriza sa kojom je suočena konzervativna vlada premijera Kostasa Karamanlisa od kada je, pre tri godine, preuzela vlast.

Opozicioni socialistički PASOK sinoć je objavio zahtev da ministar za javni red Viron Polidoras podnese ostavku, uz ocenu da je "opasan i nekompententan".

Karamanlis je obećao da će promeniti ustav Grčke kako bi se sledeće godine mogli otvoriti privatni univerziteti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.