Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jun.2020, 20:03

Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija

Grčka je danas saopštila da je odlučna da se suprotstavi planovima Turske da proširi traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, ocenivši to kao provokaciju.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas naveo je da je Atina "spremna da se nosi s tom provokacijom ako Turska odluči da primeni odluku".

Grčki zvaničnici su naveli da je turski ambasador u Atini danas pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kako bi mu bila uručena protestna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nota.

Turske vlasti su tokom vikenda objavile plan za davanje licence državnoj kompaniji Turkiš petroleum da traga za naftom i gasom u oblastima Sredozemnog mora, dok Grčka tvrdi da bi to bilo kršenje njenih suverenih prava.

Odluka o proširenju oblasti u kojoj Turska traga za naftom i gasom usledila je posle prošlogodišnjeg sporazuma Turske i Libije o pomorskoj zoni koji nelegalnim smatraju Grčka, Kipar i Egipat.

Grčka i Turska, iako saveznici u NATO, vode dugogodišnje sporove o granici na Egejskom moru i o pravima na mineral u istočnom delu Mediterana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Grčka: Plan Turske da proširi traganje za naftom i gasom je provokacija

Izvor: Beta, 01.Jun.2020

Grčka je danas saopštila da je odlučna da se suprotstavi planovima Turske da proširi traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, ocenivši to kao provokaciju.Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas naveo je da je Atina "spremna da se nosi s tom provokacijom ako Turska odluči da primeni...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.