Grbavac sakaćen i posle smrti: Kosti otkrile pravo lice i surovu sudbinu Ričarda Trećeg (VIDEO)

Izvor: NaDlanu.com, 06.Feb.2013, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grbavac sakaćen i posle smrti: Kosti otkrile pravo lice i surovu sudbinu Ričarda Trećeg (VIDEO)

Naučnici sa britanskog Univerziteta u Lesteru koji su potvrdili da su kosti pronađene ispod parkinga u Lestertu zaista pripadale engleskom kralju Ričardu III, došao je do zanimljivih zaključaka o životu i smrti "grbavog kralja". Naučnici su uspeli i da rekonstruišu izgled Ričardovog lica.

Pored toga što je konačno rezrešena misterija šta se dogodilo s telom poslednjeg kralja iz dinastije Plantageneta, naučnici su otkrili i detalje o tome kako je jedan od najkontroverznijih >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << britanskih monarha umro i kakvom tretmanu je njegovo telo bilo izloženo poraza od Henrija VII u Bici kod Bosforta 1485. Ričardovo telo je, naime, nakon poraza i pogibije osramoćeno tako što je nago i vezanih ruku nošeno kroz Lester i pritom dodatno sakćeno, da bi na kraju bilo bačeno u plitak grob, bez kovčega i pokrova.Tu je i ostalo, sve dok ga prošle godine, na inicijativu scenaristkinje Filipe Langli iz Društva Ričard Treći, arheolozi nisu pronešli uz pomoć istorijskih mapa, koje su im omogućile da utvrde položaj nekadašnjeg manastira u čijem dvorištu je kralj navodno bio sahranjen.Nakon samo tri nedelje traganja, arheolozi su u loše iskopanom grobu pronašli muški kostur teško izobličene kičme - Ričard III je bio poznat po nadimku “grbavac”. Kosti su podvrgnute “temeljnoj akademskoj studiji”, a rezltati su juče detaljno prezentirani. Starost kostiju je takođe odgovarajuća - datiraju iz doba kraja Rata Ruža, vođenog između dveju dinastija i okončanog Bitkom kod Bosforta, u kojoj je Ričard ubijen. One pripadaju muškoj osobi sitne i nežne građe u kasnim 20-im ili ranim 30-im godinama, a Ričard III je ubijen u 32. godini. Na skeletu je utvrđeno da je u trenuku smrti zadobio 10 rana, što potvrđuje izveštaje prema kojima se kralj u bici lično borio i hrabro držao, odbivši da se povuče i skloni na sigurno, mada mu je takva mogućnost nuđena.Velika iskrivljenost kičme, izazvana jakom skoliozom, potvrđuje Šekspirov opis Ričarda kao grbavca, ali kosti demantuju pesnikovu tvrdnju da je poslednji Plantagenet imao i osušenu ruku.Forenzičari su, pored toga uz pomoć 3D skenera kraljeve lobanje uspeli da rekonstruišu i izgled njegovog lica, jakog nosa i istaknute brade, čije osnovne crte u osnovi odgovaraju njegovom jedinom sačuvanom, posthumnom portretu, mada je izraz rekonstrisanog lica nekako dobroćudniji.Ričard III, koji je vladao samo 2 godine nakon smrti svog brata Henrija IV,tokom istorije je bio demonizovan i preispitivan kao retko koji vladar. Zahtev da se Ričard III sahrani u Londonu Telo je položeno u katedralu u Lesteru, ali mnogi zahtevaju zvaničan državni pogreb u LondonuŠekspir ga je u svojoj tragediji Ručard III prikazao u jako lošem svetlu, a istoričari su se stolećima sporili da li bi trebalo da bude zapamćen kao vizionar, reformator i dobar upravljač, ili kao ambiciozni uzurpator i bezobzirni ubica. Istina je, najverovatnije, negde na sredini, a u Britaniji se, nakon sadašnje prezentacije naučnika i polaganja tela u katedralu u Lesteru, umnožavaju zahtevi da se drevnom kralju priredi dostojan državni pogreb u Londonu.VIDEO > Kosti otkrile sudbinu engleskog kralja Ričarda III: (Izvor: Blic, Youtube)

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.