Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Apr.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnonačenica Rima obećala istragu posle protesta protiv Roma

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi obećala je danas istragu protiv organizatora nasilnih ekstremnodesničarskih protesta zbog podsticanja rasne mržnje povodom smeštanja nekoliko Romskih porodica u državne zgrade.

Rađi je opisala "vrlo tešku klimu mržnje" za vreme sinoćnjeg protesta koji su navodno podstakle dve ekstremnodesničarske grupe Kaza Paund i Forca Nuova protiv dolaska romskih porodica u predgrađe Rima.

Rađi je optžila te dve organizacije da stvaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << neprijateljsku klimu u četvrti Tore Maura, siromašnom kvartu na istočnom obodu glavnog grada Italije. Ona je rekla da će porodice, koje imaju 33 dece, u međuvremenu biti smeštene negde drugde.

Snimci televizije Skaj TG24 pokazli su ljude kako postavljaju barikade da spreče porodice da dođu do kuća i ženu koja gazi poslužavnik sa sendvičima spremljenim za nove stanare. Tokom noći zapaljeno je jedno vozilo, ali su vatrogasci ugasili vatru.

Jedan stariji stanar, koji nije želeo da navede ime, rekao je za Skaj TG24 da bi bilo bolje da se Romi raštrkaju umesto da budu skoncentrisani u jednom kvartu. Drugi je optužio Rome da kradu.

Mnogi u velikoj romskoj zajednici u Italiji su državljani Italije, ali su često suočeni s neprijateljstvima ili čak otvorenom diskriminacijom, navodi agencija AP.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvnini zatražio je cenzus italijanske romske populacije i policija je zatvorila romski kamp u glavnom gradu u junu prošle godine protivno volji EU.

Salvini je danas obećao da će svi romski kampovi biti zatvoreni do kraja njegovog mandata, on je odbacio nasilje ali je istovremeno kritikovao gradske zvaničnike što guraju Rome u periferiju grada.

Salvini je sam upotrebio uvrežene stereotipe o Romima u svojoj izjavi.

"Ko god se integriše je dobrodošao. Ko više voli da krade biće poslat drugde", rekao je Salvini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.