Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Građanski rat u Iraku"

London, Bagdad -- Ambasador Velike Britanije u Bagdadu u internom telegramu Londonu ocenio da su u Iraku sve izvesniji građanski rat i podela zemlje.

"U Iraku je izvesniji građanski rat slabog intenziteta i podela zemlje, nego uspešna tranzicija ka stabilnom demokratskom društvu", ocenio je Vilijam Pati u internom telegramu upućenom premijeru Toniju Bleru i Forin ofisu, u koji je imao uvid BBC.

Odlazeći iz Iraka ambasador Vilijam Pati dodaje da se može sumnjati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ono čemu se nada predsednik SAD Džordž Buš, a to je da će u Iraku biti uspostavljena Vlada koja može da funkcioniše i da se brani i da istovremeno bude saveznik u ratu protiv terorizma.

"Situacija nije beznadežna, ali će stanje u Iraku ostati teško i nesređeno narednih pet do deset godina", navodi Pati, objavljuje BBC.

Eksplozija u Bagdadu

Deset civila je poginulo, a 20 je ranjeno u eksploziji bombe ručne izrade na jednoj pijaci u centru Bagdada. "Jedna bomba je eksplodirala u 15.15 na pijaci u kvartu Čorjah, u centru Bagdada, ubila 10 civila i ranila 20", rekao je izvor iz iračkog ministarstva odbrane. Čorjah je glavni trgovački kvart u Bagdadu.

U Iraku su u sredu u više napada širom zemlje poginula 44 civila, a pronađena su tela još 43 ranije ubijene osobe. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, u napadima je od početka godine u Iraku poginulo 14.000 civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.