Izvor: B92, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani odaju poštu, Kremlj ćuti

Moskva -- Moskovljani pale sveće u centru grada, odajući poštu ubijenoj novinarki Ani Politkovskoj, oštroj kritičarki Vladimira Putina.

Politkovska, oštra kritičarka politike Kremlja i rata u Čečeniji, ubijena je juče u Moskvi. Njeno telo pronađeno je u liftu zgrade u kojoj je živela. Finska, predsedavajuća Evropske unije, danas je izrazila duboko žaljenje zbog "gnusnog" ubistva novinarke i zatražila od Rusije da ubice izvede pred lice pravde.

SAD su izrazile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "šokiranost i duboko žaljenje" zbog ubistva Politkovske (48), majke dvoje dece, koja je stekla svetsku slavu i mnogobrojne nagrade zbog svog izveštavanja o kršenju ljudskih prava u Rusiji.

Međutim, Kremlj, čija je "antiteroristička kampanja" u Čečeniji bila tema istraživačkog novinarstva Politkovske, još se nije oglasio. Glavni tužilac Jurij Šajka lično je preuzeo istragu o ubistvu Politkovske s obzirom na veliki značaj i njegov veliki odjek u društvu. Istraga će biti usredsređena na moguću povezanost ubistva novinarke i njenog posla, rekla je portparolka tužilaštva Marina Gridneva.

Hiljade Moskovljana došlo je danas na Puškinov trg u centru Moskve kako bi upalili sveće i položili cveće ispred slike Politkovske. Na trgu su okačeni transparenti sa porukama "Kremlj je ubio slobodu govora", "Anu su ubili moćni državni kanibali", dok na posteru sa Putinovim likom piše "Vi ste odgovorni za sve".

Moskovska policija pronašla je snimak na kome se vidi čovek za koga se predpostavlja da je ubica ruske novinarke Ane Politkovske. Kamere za nadzor snimile su čovek koji napušta zgradu u kojoj je novinarka živela, u vreme u kome je ubijena.

Politkovska, koja je radila za dnevni list "Nova Gazeta", bila je oštra kritičarka politike Kremlja. Bila je poznata po svojim tekstovima o ubistvima, mučenjima i prebijanjima civila koja su u Čečeniji sprovodili pripadnici ruskih službi bezbednosti. Za izveštavanja je dobila je brojne međunarodne nagrade.

Ona je 2003. godine dobila Nagradu OEBS-a za novinarstvo i demokratiju. Objavila je nekoliko knjiga, među kojima je i "Put u pakao. Dnevnik iz Čečenije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.