Građani Hongkonga dobijaju stimulaciju od 1.200 evra

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Hongkonga dobijaju stimulaciju od 1.200 evra

Hongkong daje stimulativni paket građanima - po 1.200 dolara - kako bi smanjio ekonomski pad nastao nakon protesta i izbijanja koronavirusa krajem godine.
Privreda Hongkonga se  suočava sa ogromnim izazovima nastalim usled višemesečnih masovnih protesta, trgovinskog rata između SAD i Kine i usporavanja globalne ekonomije, navodi tamošnji sekretar za finansije Paul Čan.

Ta pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su gurnula Hongkong u recesiju te se očekuje da će zabeležiti prvi deficit u budžetu u poslednjih 15 godina.
Novi problem predstavlja širenje koronavirusa koji je "naneo ozbiljan udarac ekonomskim aktivnostima i osećanjima u Hongkongu", kaže Čan. 
Deo novca za paket pomoći biće dobijen iz posebnog fonda koji je osnovan "s obzirom na pogoršanje ekonomskih i radnih uslova kao rezultat nove epidemije koronavirusa", naveo je Čan.
Vlada će smanjiti i porez na dohodak nekih stanovnika, rekao je, dodajući da će to uticati na skoro dva miliona poreskih obveznika. 
Terens Čong, profesor ekonomije na Kineskom univerzitetu Hongkongu, navodi da Hongkong ima oko 145 milijardi dolara fiskalnih rezervi.
"Ovaj (deficit) u stvari nije tako velika stvar. Imamo načina da vratimo novac, tako da me to ne brine", rekao je Čan za Si-En-En Biznis.
Profesor smatra da ova mera može dugoročno dati rezultate.
"Iako bi uticaj epidemije na našu ekonomiju u bliskoj budućnosti mogao biti veći od uticaja epidemije SARS-a 2003. godine, ekonomski temelji Hongkonga i dalje su solidni", zaključuje Čong.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.