Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradi se novi "Put svile"

Azijska razvojna banka (ADB) obezbediće Kazahstanu 700 miliona američkih dolara radi podrške izgradnji "novog Puta svile", pri čemu će takozvani "Srednjeazijski regionalni saobraćajni koridor privredne saradnje I" biti dug 2.715 kilometara, objavile su svetske agencije.



"Taj novi Put svile, od granice Kazahstana i Kine do zapadne granice sa Rusijom, značajno će podržati trgovinu između Kine i Evropske unije, a stvoriće i izvanredne privredne mogućnosti za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanovništvo Kazahstana", izjavio je generalni direktor filijale ADB banke za srednju i zapadnu Evropu Huan Miranda.

Projekat će, osim ADB banke, podržati i Islamska razvojna banka i Japanska agencija za međunarodnu pomoć, koje će zajedno sa Azijskom razvojnom bankom obezbediti izgradnju 480 kilometara duge deonice tog puta u južnom delu Kazahstana.

U realizaciji ovog značajnog projekta, za koji se ukupni investicioni troškovi procenjuju na 6,7 milijardi dolara, ostali partneri su vlada Kazahstana, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i privatni sektor.

Do 2020. godine, ova trasa bi trebalo da poveća bruto domaći proizvod Kazahstana za 68 procenata, a privrede susednih zemalja srednje Azije bi trebalo da ojačaju u proseku za 43 odsto. Azijska razvojna banka, čije je sedište u Manili, saopštila je da će značajnu podršku projekat novog "Puta svile" dati i privredama Kine, Rusije i Evropske unije

U istoriji je "Put svile" poznat kao naziv za drevnu mrežu karavanskih puteva čiji je glavni cilj bilo povezivanje sredozemlja s istočnom Azijom, pošto su još u najstarija vremena postojale veze između Kine i Evrope. U najnovije vreme drevni "Put svile" ponovo dobija na značaju, naročito u oblasti turizma, pri čemu je izgradnja puteva podstaknuta i otkrićem velikih nalazišta nafte u tim nekada teško pristupačnim područjima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.