Grabar-Kitarović: Hrvatska podržava evropski put BiH

Izvor: Press, 06.Mar.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grabar-Kitarović: Hrvatska podržava evropski put BiH

MOSTAR - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Mostaru da Hrvatska podržava teritorijalnu celovitost BiH, ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, kao i evropski put BiH.
Foto:Printscreen 
Navodeći da je prošlo šest godina od poslednjeg trojnog sastanka na predsedničkom nivou, Grabar-Kitarovićeva ocenila je da je današnji sastanak u Mostaru bio izuzetno koristan, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer se, osim o otvorenim pitanjima izmedju tri države, razgovaralo i o područjima saradnje koja mogu biti produktivna i pozitivna.
"Glavna tema razgovora je bila Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu", kazala je hrvatska predsednica posle sastanka članova Predsedništva BiH s predsednicima Srbije i Hrvatske.
Ona je dodala da će Hrvatska kroz Savet Evrope nastojati učiniti što više kako bi podstakla proces evropskih integracije BiH.
Kolinda Grabar Kitarović navela je dalje da u budućnosti vidi zajedničke nastupe BiH, Hrvatske i Srbije na trećim tržištima, dodavši da je razgovarano i o demografskim kretanjima na području zemalja zapadnog Balkana.
Prema njenim rečima, između tri države postoji mogućnost saradnje u oblasti energetike i sabraćajne infrastrukture.
Govoreći o izmenama Izbornog zakona BiH, hrvatska predsednica je kazala da su članovi Predsedništva BiH istakli da je to jedno od gorućih pitanja u BiH.
Ona je naglasila da se radi o unutrašnjem pitanju BiH, ali da smatra da to pitanje treba da bude rešeno u skladu s presudama međunarodnih sudova i sudova u BiH, kako bi se u izbornom procesu ostvarilo dejtonsko načelo jednakopravnosti svih naroda u Bosni i Hercegovini.
"Najgora moguća opcija je da neko BiH nameće rešenja u vezi sa Izbornim zakonom", kazala je hrvatska predsednica, povodom najave predstavnika medjunarodne zajednice da će nametnuti izmene Izbornog zakona ako to vlasti u BiH ne učine do kraja aprila.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.