„Gorenje“ i „Mura“ na udaru krize

Izvor: Blic, 06.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Gorenje“ i „Mura“ na udaru krize

Posledice globalne finansijske krize najozbiljnije pogađaju vodeća slovenačka preduzeća, pogotovo ona usmerena ka izvozu, poput „Gorenja”, „Adrije mobil”, „Preventa”, „Revoza”, „Cimosa”, „Uniteha” i „Kolektora”.

U „Elanu”, nekadašnjem simbolu slovenačkog uspeha na svetskom tržištu koji sve dublje tone u krizu, bez posla je već ostalo 180 radnika. Zbog stečaja Industrije kože >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vrhnika na ulici se našlo 300 ljudi, a u „Muri” ove godine prognoziraju otpuštanje čak 600 radnika.

Gotovo 70 odsto slovenačkog izvoza ide u Nemačku, Austriju, Italiju i Francusku, države koje je recesija već uveliko zahvatila.

Boštjan Vasle iz Vladine kancelarije za makroekonomske analize i razvoj očekuje da će se broj nezaposlenih do kraja godine povećati na oko 65.000. Privredni rast se usporava i svi će biti zadovoljni ukoliko se do kraja godine ne spusti ispod jednog procenta.

U paketu mera vlade je i smanjenje plata ministara i državnih sekretara, kao i zamrzavanje plata u celom javnom sektoru. O smanjenju plata razmišljaju i u parlamentu, a predsednik Slovenije Danilo Tirk je uveren da u predstojećoj godini posebna pažnja treba da se posveti nastojanjima da se osigura socijalna pravda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.