Gorbačov: Rusija i SAD treba da uspostave strateški dijalog jer nuklearno obuzdavanje neće zaštititi svet,

Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2019, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: Rusija i SAD treba da uspostave strateški dijalog jer nuklearno obuzdavanje neće zaštititi svet,

Rusija i SAD treba da uspostave strateški dijalog, jer nuklearno obuzdavanje neće zaštititi svet, već će ga dovesti u opasnost, napisao je u autorskom članku za Wall Street Journal bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov.
„SAD i Rusija se nalaze na opasnom raskršću. Oni treba da se zaustave i razmisle. Veterani hladnog rata su već govorili. Sada je došlo vreme da dejstvuju lideri naših država", napisao je Gorbačov. Bivši sovjetski lider je naveo reči bivšeg državnog sekretara SAD Džordža Šulca, bivšeg ministra odbrane SAD Vilijama Perija i bivšeg američkog senatora Semjuela Neša koji su saopštili da „obuzdavanje ne može zaštititi svet od nuklearnih grešaka ili nuklearne tehnologije“, ako ne postoji dijalog između Vašingtona i Moskve. „Slažem se s njima (Šulcem, Perijem i Nešom) da je potreban hitan strateški dijalog između SAD i Rusije. Uveren sam da nuklearno obuzdavanje neće zaštititi svet, već će ga dovesti u opasnost“, piše Gorbačov. On je uporedio nuklearno oružje sa oružjem koje visi na zidovima na predstavi koju je napisao i postavio nepoznati čovek, o čijim namerama mi ne znamo. „Nuklearno oružje može biti iskorišćeno usled tehničkog kvara, ljudskog faktora ili kompjuterske greške. Poslednje me najviše brine. Kompjuterske tehnologije se sada svuda koristi. Koliko puta kompjuteri i elektronika su se kvarili u avijaciji, industriji, različitim sistemima kontrole", izjavio je Gorbačov. On se više puta zalagao za uspostavljanje strateškog dijaloga između Rusije i SAD. On je kritikovao odluku Vašingtona da izađe iz Dogovora o raketama srednjeg i malog dometa, naglasivši da je ono uslovljeno željom da se dobije apsolutna vojna prednost i diktira svetu svoja volja. 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.