Gorbačov: Nedostatak mudrosti odluka Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Okt.2018, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorbačov: 'Nedostatak mudrosti' odluka Trampa da se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma

Poslednji sovjetski lider Mihail Gorbačov je danas ocenio da je odluka da Sjedinjene Države napuste važan nuklearni sporazum sa Sovejstkim savezom, sklopljen pred kraj "Hladnog rata", posledica "nedostatka mudrosti" predsednika Donalda Trampa.

"Ne smemo ni pod kakvim okolnostima raskidati stare sporazuma o razoružanju. Da li je tako teško shvatiti da otkazivanje takvih sporazuma pokazuje nedostatak mudrosti? To je greška!", prenela je novinska agencija Interfaks, a Gorbač >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je ovodluku Trampa ocenio i kao "vrlo čudnu".

Tramp je u subotu najavio da Sjedinjene Države nameravaju da odustanu od sporazuma INF (Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa) koji su 1987. godine potpisali tadašnji američki i sovjetski rukovodioci - Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Po Gorbačovu, Trampova odluka "bi potkopala sve napore lidera ŠSR-a i SAD da postignu nuklearno razoružanje".

"Svi ranije zaključeni sporazumi moraju biti sačuvani jer sadrže ono čega nema u drugim dokumentima: oni obezbeđuju kontrolu. To se mora smatrati vrednošću", nastavio je on.

"Zar Vašington ne razume do čega to može da dovede?", upitao je sovjetski lider, pozivajući "sve koji su za svet bez nuklearnog oružja" da ubede Vašington da promeni svoju odluku da bi se "očuvao život na Zemlji".

Moskva je u nedelju izjavila da je odluka Trampa "veoma opasan".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.