Google “Deepmind” и Институт за вештачку интелигенцију у Нови Сад доводе светске стручњаке

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Feb.2024, 15:50

Google “Deepmind” и Институт за вештачку интелигенцију у Нови Сад доводе светске стручњаке

Србија постаје један од центара развоја вештачке интелигенције у свету. Овог лета, од 15-25. јула у Новом Саду одржаће се летња школа у организацији Гуглове компаније „Deepmind“ и Института за вештачку интелигенцију Србије посвећену кључним темама из области машинског учења и вештачке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << интелигенције. Фото: Војводина уживо Током јучерашњег гостовања на РТС, председник Републике Србије, Александар Вучић изјавио је да ће Србија, поред тога што је једна од 29. земаља чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, можда и председавати овом светском организацијом. Све ово је показатељ да је Влада Републике Србије на време увидела значај развоја вештачке интелигенције и других савремених технологија, захваљујући којима је Србија постала земља иновација.
Глобално партнерство за вештачку интелигенциј (GPAI) је међународна организација чије су државе чланице “локомотива” развоја технологије, која ће у будућности одсудно преобликовати привреду и друштво.
Фото: GPAI Глобално партнерство за вештачку интелигенцију је настало 2020. године на иницијативу председника Француске Емануела Макрона и канадског премијера Џастина Трудоа, уз подршку Г7 и ОЕЦД. Током прве одржане конференције 2021. године, председнику Макрону је уручен годишњи извештај о раду организације чији су оснивачи Аустралија, Канада, Француска, Немачка, Индија, Италија, Јапан, Мексико, Нови Зеланд, Република Кореја, Сингапур, Словенија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Европска унија. Те године су се оснивачима придружиле и Белгија, Чешка, Данска, Израел, Холандија, Пољска и Шведска, а 2022. године и Турска, Аргентина, Сенегал и – Србија.
“Чланице GPAI не постају све земље које поднесу захтев за пријем. Прошле и ове године неколико њих је одбијено, јер нису прошле густо сито од неколико десетина стручних питања која се тичу развоја ИТ сектора и вештачке интелигенције (ВИ) у националним оквирима“, казао је 2022. године, приликом уласка у чланство, за “Политику“, Стефан Баџа, саветник у кабинету премијерке Ане Брнабић..
Летња школа из области машинског учења и вештачке интелигенције у Новом Саду Организовање овог јединственог догађаја, поставља Србију још једном на мапу најразвијенијих земала света које разговарају, развијају и унапређују вештачку интелигенцију. Ову конференцију најавила је и премијерка Ана Брнабић на друштвеној мрежи X, и написала ” у Новом Саду окупиће се истраживачи, професори из Оксфорда, Монтреала, Њујорка, компанија попут Гугла и Мајкрософта”.
„Изузетно ми је задовољство што ће источноевропска летња школа машинског учења – Eastern European Machine Learning (EEML) бити одржана у Србији! ЕЕМЛ је најпризнатија школа вештачке интелигенције и машинског учења за регион источне Европе, која редовно привлачи најпрестижније реномиране светске предаваче. Присуство на ЕЕМЛ-у у Србији су већ потврдили престижни предавачи са Оксфорда, Њујоршког универзитета, Монтреалског Универзитета, Универзитета у Београду, компаније Microsoft Research, као и компаније Google “Deepmind” која је дугогодишњи партнер ЕЕМЛ -а. Овај догађај је одлична прилика да ојачамо положај Србије у свету вештачке интелигенције, кроз врло интересантна предавања светски признатих стручњака, пажљиво осмишљене радионице којима ће теоретски концепти бити преведени у имплементиране системе, као и значајна прилика за повезивање и сарадње са стручњацима за вештачку интелигенцију из целог света“, каже др Петар Величковић, истраживач у Гугловој компанији „Deepmind“ и члан Саветодавног одбора Института за вештачку интелигенцију Србије.
Фото: Institut za VI Srbije Током лета Нови Сад ће постати епицентар интензивне обуке, окупљајући стручњаке и ентузијасте из области машинског учења и вештачке интелигенције из целог света и пружајући им прилику да продубе своје знање и вештине.
Портал Војводина узиво, прошле године организовала је међународну конференцију о улози вешачке интелигенције у медијима АИМ, када су учесници били из водећих медијских кућа и универзитета, укључујући и Институт за вештачку интелигенцију Србије.
Који су закључци конференције АИМ и како је протекла, погледајте у линку.
Vučić primio novog šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Janoša Babića

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Google “Deepmind” и Институт за вештачку интелигенцију у Нови Сад доводе светске стручњаке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.