Izvor: Blic, 31.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gončarik zatražio Putinovu garanciju

Gončarik zatražio Putinovu garanciju

MOSKVA/MINSK (Beta) - Opozicioni kandidat na predsedničkim izborima u Belorusiji Vladimir Gončarik pozvao je juče predsednika Rusije Vladimira Putina da bude 'garant istinskih, pravednih i demokratskih izbora u Belorusiji'.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, Gončarik je izrazio uverenje da je predsednik Rusije 'odlično informisan' o tome da su on, kao i koalicija čiji je kandidat, 'odlučne pristalice integracionih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procesa Rusije i Belorusije'.Putin je 'odlično informisan i o realnoj situaciji u Belorusiji i sudbinama nestalih ljudi', rekao je Gončarik, imajući u vidu nestanak četvorice beloruskih opozicionara.

On je upozorio da postoji opasnost da rezultati izbora ne budu priznati i dodao da bi nelegitimni rezultati izbora u Belorusiji predstavljali 'sahranu Saveza Rusije i Belorusije'.

Moskva se do sada nije izjasnila o tome čiju kandidaturu podržava.

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je juče beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku 47. rođendan, saopštila je pres-služba predsednika Belorusije.

Lukašenko je svoj praznik obeležio obilaskom operativno-taktičkih vežbi beloruske vojske 'Neman - 2001'.

Opozicija Belorusije organizovala je u centru grada akciju prikupljanja poklona za Lukašenka. Pripadnici Omladinskog građanskog pokreta sakupili su, između ostalog, staru klozetsku šolju, sa nalepnicom na kojoj piše 'Smučio se' i na kojoj je nacrtan Lukašenko, autobusku kartu u jednom pravcu, od Minska do rodnog mesta Lukašenka, kao i jaja, na kojim su ispisane želje.

Nekoliko pripadnika pokreta pokušalo je da odnese poklone do rezidencije Lukašenka, ali ih je policija sprečila, posle čega su se razišli.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.