Godišnjica smrti Litvinjenka

Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica smrti Litvinjenka

Aleksandar Litvinjenko (FoNet)

London -- Na godišnjicu smrti bivšeg ruskog obaveštajca Aleksandra Litvinjenka advokati podneli tužbu Evropskom sudu za ljudska prava.

Advokati Litvinjenkove supruge Marine podneli su Evropskom sudu za ljudska prava tužbu, u kojoj se navodi da je Rusija umešana u ubistvo i da nije istražila pozadinu tog zločina. Ako sudije prihvate tužbu protiv Moskve, najteža kazna s kojom bi Rusija mogla da bude suočena je isključenje iz članstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta Evrope.

Nijedna članica, međutim, nije izbačena iz tog bloka pošto je izgubila slučaj pred sudom za ljudska prava u Strazburu, od kako je ta organizacija osnovana 1949. godine.

Litvinjenkova porodica takođe optužuje Rusiju da je učestvovala u njegovom ubistvu i da nije učinila ništa na otkrivanju pozadine zločina.

Prijatelji i pristalice Litvinjenka okupili su se danas ispred bolnice u kojoj je Litvinjenko preminuo, kako bi ponovo pročitali poruku koju je napisao pred smrt i u kojoj je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina za umešanost u zaveru za njegovo ubistvo.

"Kriminalci koji su otrovali mog sina... i danas cinično pokušavaju da pokažu celom svetu da mogu da se izvuku šta god da urade", rekao je Litvinjenkov otac Valter.

Litvinjenko je preminuo u velikim bolovima u londonskoj bolnici 23. novembra 2006, tri nedelje pošto je otrovan radioaktivnom materijom, kako je kasnije utvrđeno, posle sastanka s moskovskim biznismenom Andrejom Lugovojem u Londonu.

Odnosi Rusije i Britanije pali su na nivo gotovo iz vremena hladnog rata kada su britanske vlasti izdale zahtev za izručenje Lugovoja zbog optužbe za ubistvo Litvinjenka.

Lugovoj negira da je umešan u taj slučaj. Rusija je odbila da izruči Lugovoja, a Britanija je odgovorila proterivanjem četvoro ruskih diplomata u julu. Rusija je zatim proterala četvoro britanskih diplomata, a odnosi dve zemlje od tada nisu dalje zaoštravani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.