Izvor: B92, 30.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica pogubljenja Huseina

Bagdad -- Pristalice bivšeg režima odali poštu Sadamu Huseinu, na godišnjicu pogubljenja koje je izvršeno zbog zločina protiv čovečnosti.

Desetine lokalnih plemenskih poglavara i studenata recitovali su stihove iz Kurana ispred Sadamovog groba u njegovom rodnom selu Audža, 180 kilometara severno od Bagdada, poznatom po podršci režimu stranke Baas.

U Audži, susednom gradu Tikritu, takođe uporištu bivšeg režima, kao i u bagdadskoj četvrti Adamija, u kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Sadam poslednji put pojavio u javnosti u aprilu 2003. godine, zidovi zgrada su prekriveni portretima bivšeg vođe i grafitima kojima se veliča njegov lik, prenele su agencije.

"Nema života bez sunca ni dostojanstva bez Sadama", "Raj za heroja Sadama", neki su od natpisa ispisanih crnom farbom.

"Došli smo da obeležimo godišnjicu smrti čoveka koji je rekao ne državama nevernika", rekao je jedan od Sadamovih pristalica.

"Iskreno, nismo videli nikakve eksplozije automobila bombe, niti ljude koji nose bombe opasane oko struka tokom Sadamove vladavine. Sigurnosna situacija je sve gora", rekao je lokalni stanovnik Husein Saed.

Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je pooštrilo mere bezbednosti, uključujući broj policajaca na ulicama kako bi sprečilo eventualno nasilje Sadamovih pristalica.

Policijski čas je uveden u Tikritu, Bajdžiju i Al-Dauriju, mestu gde su američke snage u decembru 2003. uhapsile bivšeg predsednika.

Irački mediji su "prećutali" godišnjicu Sadamove smrti.

Irački tribunal je osudio Sadama na smrt zbog ubistva 148 šiita u selu Dudzail, a pogubljenje vešanjem izvršeno je 30. decembra 2006.

U Audži su sahranjeni i Sadamovi sinovi Udaj i Kusaj, koje su američki vojnici ubili u julu 2003. u Mosulu, na severu Iraka, kao i još trojica pogubljenih visokih funkcionera bivšeg režima.

Predsednikov savetnik i jedan od trojice Sadamove polubraće, Barzan Ibrahim al-Hasan al-Tikriti,i Avad Ahmed al-Bandar, bivši predsednik revolucionarnog suda i pomoćnik šefa kabineta, obešeni su 15. januara, dok je bivši irački potpredsednik Taha Jasin Ramadan obešen 20. marta 2007.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.