Godišnjica genocida nad Jermenima

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica genocida nad Jermenima

Jerevan, Istanbul -- Danas se obeležava 98. godišnjice stradanja Jermena u Prvom svetskom ratu. U Solunu policija razbija demonstrante okupljene tim povodom.

Vojska Otomanskog carstva izvršila je tada genocid nad stanovnicima Jermenije, što Turska i dalje poriče.

Policija u Solunu je upotrebila biber sprej kako bi rasterala učesnike demonstracija kojima se svake godine izražava protest zbog masovnog ubijanja Jermena.

Oko 250 demonstranata, uglavnom članova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grčko-jermenskih organizacija okupilo se ispred turskog konzulata, a više njih je pokušalo da probije policijski kordon kako bi uručili peticiju osoblju konzulata.

Ranije danas jermenski predsednik Serž Sarkisijan pozvao je sugrađane da odaju poštu nevinim žrtvama, a današnje Turke da ne negiraju genocide.

"Naša je dužnost da skrenemo pažnju međunarodne zajednice na činjenicu da poricanje genocida predstavlja direktni nastavak tog zločina", saopštio je jermenski predsednik.

Omladina nacionalističke stranke "Dašnakutun" priredila je sinoć bakljadu tokom koje su gorele i državne zastave Turske, a njeni lideri su objasnili da svaki plamen simbolizuje večnu borbu, kao i da žrtve neće biti zaboravljene.

U Istanbulu se danas okupilo oko 100 osoba na obeležavanju masovnog ubistva Jermena 1915. godine. Na poziv turskih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, skup je održan ispred Muzeja turskih i islamskih predmeta, nekadašnjeg zatvora, koji se nalazi u blizini Aja Sofije i Plave džamije.

Jermenska udruženja i evropska udruženja za borbu protiv diskriminacije prvi put su se ove godine zvanično pridružila obeležavanju godišnjice na teritoriji Turske.

"Pre 10 godina, ovakav skup je bio nemoguć u Turskoj. Pre dve godine bilo nas je 15-ak, a danas gotovo 200. To je znak da se mentaliteti menjaju, uključujući i ovde", rekao je predsednik Evropskog antirasističkog pokreta Benjamin Abtan.

Zbog genocida u Prvom svetskom ratu prošle godine je izbio skandal na liniji Ankara - Pariz, jer je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio zakon kojim se predviđa da je negiranje genocida krivično delo, ali je sud nešto kasnije oborio zakon zbog slobode izražavanja.

Jermeni tvrde da ih je pobijeno više od million i po u periodu od 1915. do 1917. godine, dok Turska tvrdi da ih je poginulo između 300 i 500 hiljada, što navodno odgovara broju turskih civilnih žrtava u borbama sa Rusijom na strani čijih trupa su se našli i Jermeni.

Dosad je 20 država priznalo da je nad Jermenima izvršen genocid, a istu tvrdnju izneo je svojevremeno i poznati turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnjica zločina nad Jermenima u Turskoj

Izvor: RTS, 24.Apr.2013

U Istanbulu obeležena godišnjica zločina nad Jermenima 1915. godine u vreme Osmanskog carstva...Oko 100 osoba okupilo se u Istanbulu na obeležavanju masovnog ubistva Jermena 1915. godine za vreme Otomanskog carstva, koji mnogi zovu genocidom. Turske vlasti odbijaju da priznaju da je reč o genocidu...Na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.