Godišnjica Plišane revolucije,poziv Babišu da podnese ostavku

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica Plišane revolucije,poziv Babišu da podnese ostavku

Na 30. godišnjicu Plišane revolucije kojom je okončana decenija komunističke vladavine u Češkoj građani te zemlje pozvali su premijera Andreja Babiša da podnese ostavku.
Demonstranti iz cele Češke protestovali su danas po drugi put protiv Babiša u parku Letna, mestu na kojem su se 1989. godine. dešavale demonstracije koje su doprinele padu komunizma, prenosi AP.

Demonstranti populističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << milijardera vide kao pretnju demokratiji i pravnom sistemu zemlje i daju mu rok do 31. decembra da se oslobodi poslovnog i medijskog carstva ili podnese ostavku.
Babiš negira optužbe i tvrdi da nema razloga da podnese ostavku.
Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji, a počeli su nakon što je češka policija završila istragu o tome da li je on primio subvenciju od dva miliona evra od EU za farmu i kongresni centar i preporučila da treba da mu se sudi.
Mnogi iz gomile skandirali su "ovde smo", odjekivajući krikom od pre 30 godina tokom protesta koji su pokrenuli budućeg predsednika Vaclava Havela.  
"Neki naši političari ne razumeju zašto smo ovde. Drugi ne žele da pokvare praznike ", rekao je Benjamin Rol, potpredsednik Udruženja "Milion trenutaka za demokratiju", koja je organizovala protest, prenosi Rojters. 
Policija je procenila da je bilo oko 200.000 ljudi , dok su organizatori navelo oko 250.000.
Babiš i njegova populistička ANO stranka ostaju daleko najviše popularna partija u Češkoj.
"Želim napomenuti da je Andrej Babiš imao 1,5 miliona glasova na izborima i ja sam imao sam 2,85 miliona glasova ", rekao je Zeman u intervjuu za portal ParlamentniListi.cz.
Plišanom ili nežnom revolucijom nazvan je period promena u bivšoj Čehoslovačkoj, između 17. novembra i 29. decembra 1989. godine, koje su dovele do pada tadašnjeg komunističkog režima u toj državi. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Godišnjica Plišane revolucije, poziv Babišu da podnese ostavku

Izvor: RTS, 16.Nov.2019

Na 30. godišnjicu Plišane revolucije, kojom je okončana komunistička vladavina u Češkoj, građani te zemlje pozvali su premijera Andreja Babiša da podnese ostavku. . Demonstranti iz cele Češke protestovali su danas...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.