Glasanje u Savetu bezbednosti UN – Guteres, Jeremić i Malkora dobili najveću podršku

Izvor: RTS, 05.Avg.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glasanje u Savetu bezbednosti UN – Guteres, Jeremić i Malkora dobili najveću podršku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, ni posle drugug kruga tajnog glasanja, nije uspeo da izabere naslednika Ban Kimuna na mestu generalnog sekretara svetske organizacije. Antonio Guteres i dalje ima najveću podršku, Vuk Jeremić odmah iza njega. Drugi krug glasanja pokazao da je Srbija podesna da obavlja najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, rekao je Jeremić. Iako je glasno najavljivano da će se na čelu UN naći žena, među tri kandidata sa najvećom podrškom posle dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kruga od žena je samo Suzana Malkora.
Trka za mesto novog generalnog sekretara UN nastavlja se nesmanjenom žestinom, pošto države članice Saveta bezbednosti, posle dva kruga, nisu uspele da se slože oko zajedničkog kandidata za naslednika Ban Kimuna.

Kao i posle prvog glasanja, Ujedinjene nacije, uprkos insistiranju predsedavajućeg Generalne skupštine, nisu bile spremne da saopšte rezultate, pa je ishod do javnosti dospeo "zaobilaznim" putem.
Portugalac Antonio Guteres je, kao i 21. jula, dobio najveću podršku, ali dve države "nisu ohrabrile" njegovu kandidaturu. Diplomate u UN navode da su njegove šanse za izbor na mesto generalnog sekretara slabe ukoliko je jedan od glasova ruski.
Odmah iza Guteresa, navodi Svetska federacija udruženja UN (koja je i prošli put objavila rezultate), nalazi se bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, čiju je kandidaturu podržalo osam zemalja, četiri "nisu ohrabrile" njegovu kandidaturu, dok su se tri uzdržale.
Jedina žena među vodećim kandidatima, prema rezultatima drugog kruga glasanja, jeste Suzana Malkora, koja uz osam glasova podrške, ima i šest protiv.
Po sedam država podržalo je Slovenca Danila Tirka i Bugarku Irinu Bokovu, a diplomate u UN smatraju da će većina preostalih kandidata uskoro odustati od trke za naslednika Ban Kimuna na mestu generalnog sekretara UN.

Bivša hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić odustala je od trke dan pre drugog kruga glasanja.
U trci su još i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Novozelanđanka Helen Klark, Igor Lukšić iz Crne Gore, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.
Jeremić: Ima razloga da budemo vrlo zadovoljni
Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić izjavio je posle drugog kruga glasanja da ima razloga da budemo izuzetno zadovoljni.
"U prvom krugu smo pokazali da uživamo široku podršku zemalja članica SB UN. Drugi krug je potvrdio da je ta podrška prilično postojana – bazirana na uverenju većine da je Srbija podesna za obavljanje najvažnije funkcije u međunarodnim odnosima, a ne rezultat taktičkih kalkulacija", poručio je Jeremić u pisanoj izjavi medijima.
"Najvažniji deo ovog složenog procesa tek predstoji, nastavljamo sa sveobuhvatnim aktivnostima", dodao je Jeremić.
Ovako je teklo glasanje u Savetu bezbednosti UN: 
18.22 - I ovaj put rezultati glasanja polako "cure" u javnost. Prema nezvaničnim podacima, najveću podršku ponovo je dobio Antonio Guteres, ali su se dve članice Saveta bezbednosti izjasnile da "ne podržavaju" njegovu kandidaturu. Ako je jedan od ta dva glasa ruski, Portugalac će teško postati novi generalni sekretar UN.
18.00 - Predsedavajući Generalne skupštine UN Morgens Likeloft još jednom upozorio da neobjavljivanje rezultata glasanja u Savetu bezbednosti podriva ugled Ujedinjenih nacija i kandidata za generalnog sekretara.
17.55 - Kandidati i predsedavajući Generalne skupštine UN biće obavešteni o rezultatima, rekao je predsedavajući Saveta bezbednosti za avgust, rekao je ambasador Malezije, Dato Ramlan Ibrahim. 
17.43 - Glasanje je završeno. Iz sale Saveta bezbednosti izašlo je nekoliko ambasadora, uključujući i stalnog predstavnika Rusije Vitalija Čurkina. 
17.03 - Glasanje je u toku. U međuvremenu, Politiko piše da su SAD i Rusija "ukrstili koplja" oko izbora novog šefa UN. Pozivajući se na izvore iz Saveta bezbednosti, Politiko tvrdi da je Moskva stala na stranu Irine Bokove, dok Vašington podržava Argentinku Kristijanu Figeres.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.