Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gglobalno otopljavanje traje

Pariz -- Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije kaže da je 2006. nastavljeno globalno zagrevanje planete.

Govoreći o predstojećoj godini, Mišel Žaro je procenio da će fenomen En Ninjo u području Tihog okeana najverovatnije doprineti da temperature 2007. budu više nego 2006. Žaro je istakao da globalno otopljavanje "u velikoj meri izazivaju gasovi s efektom staklene bašte" koje stvara čovečanstvo. Tih gasova ima sve više, upozorio je on.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podacima koje je prikupilo 187 meteoroloških ustanova širom sveta, 2006. je bila "šesta najtoplija godina za planetu, četvrta za severnu hemisferu i druga za Francusku", rekao je Žaro radiju Frans enter.

Prošla godina je "umalo postala rekordna, odmah posle 2005, kada je reč o smanjenju ledene površine na Arktiku", upozorio je Žaro navodeći podatak SMO-a da godišnje nestaje oko 60.000 kvadratnih kilometara leda. Ta površina odgovara površini Hrvatske.

Pomenuo je i ekstremne vrućine, kao što je slučaj u Australiji, gde je u Sidneju izmereno gotovo 45 stepeni 1. januara 2006.

Drugi zabrinjavajući dokazi o zagrevanju planete su i brojni "ekstremni događaji" poput velikih suša u istočnom delu Afrike i poplave koje uništavaju sve pred sobom u istim oblastima.

Procenjuje se da će do 2100. godine nivo mora porasti između 10 i 90 centimetara, što je u proseku oko pola metra, rekao je Žaro i objasnio da će to imati katastrofalne posledice po ostrva u Indijskom i Tihom okeanu i gradove na obali mora koji će delimično ili sasvim nestati pod vodom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.