Gerasimov: Jednostavno su došli na red prvi strateški manevri u istoriji Rusije

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gerasimov: Jednostavno su došli na red prvi strateški manevri u istoriji Rusije

Strateški manevri će biti održani prvi put u istoriji Rusije, ali to nije povezano sa spoljnim događajima, „jednostavno je došao njihov red“, rekao je stranim vojnim atašeima načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina jednom godišnje se održavaju strateške komandno-štabne vojne vežbe, ali je ove godine za planske vojne vežbe izabrana druga forma - manevri.


„U čemu je razlika: strateške vojne vežbe se održavaju, po pravilu, u jednom vojnom okrugom na jednom strateškom pravcu pod rukovodstvom načelnika Generalštaba. U manevrima u nekoliko strateških pravaca učestvuje nekoliko vojnih okruga, u ovom slučaju Centralni i Istočni vojni okrug, Tihookeanska i Severna flota, delovi centralne uprave, a njima rukovodi ministra odbrane Rusije“, objasnio je Gerasimov.


Prema njegovim rečima, u izvođenju manevara nema nikakvih senzacija.



© RIA Novosti / Ilья Pitalev

 

„Ničeg posebnog tu nema, jednostavno je došao red na njih. To je godišnji ciklus obuke Oružanih snaga Rusije i ove godine smo odlučili da objedinimo dva okruga“, naglasio je Gerasimov.


On je kazao da su tako velike vojne vežbe u bilateralnom formatu korisne za štabove i jedinice.


„Tako velike vojne vežbe na teritoriji Rusije se ranije nisu izvodile“, naveo je Gerasimov.

"U manevrnj će biti uključene vojske Istočne i Centralne vojne oblasti, Pacifička i Severna flota i Vazdušno-desantne snage, deo transportne avijacije i operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ukupno 297.000 vojnika će učestvovati u manevrima sa preko hiljadu aviona, helikoptera i bespilotnih letelica, 36 hiljada tenkova, pešadijskih borbenih vozila, oklopnih transportera i drugih vozila, do 80 brodova i plovnih objekata podrške" saopštio Gerasimov.

Kako je naveo Gerasimov, modernizovana oprema i tehnika, uključujući raketni sistem "Iskander", tenkovi T-80 i T-90 i novi brodovi biće korišćeni u manevrima.

"Biće uključeni novi avioni Su-34 i Su-35, helikopteri Mi-28 i Mi-35". Pacifička i Severna flota će učestvovati sa brodovima i modernim projektilima "Kalibar" i drugim oružje, kao i brodovi nove klase", dodao je načelnik Generalštaba.
 


Manevri će biti održani od 11. do 15. septembra. U vežbama će učestvovati i jedinice Mongolije i Kine.

Direktan prenos manevara "Istok-2018" će se moći pratiti na veb stranici Ministarstva odbrane Rusije i TV kanalu "Zvezda".  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.