Izvor: B92, 25.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni guverner podneo ostavku zbog zaštite sveštenika pedofila

Sidnej -- Generalni guverner Australije Piter Holingvort, optužen da je štitio jednog sveštenika pedofila, najavio je u nedelju ostavku na funkciju predstavnika britanske kraljice Elizabete druge u Australiji. U nezavisnom izveštaju urađenom na zahtev anglikanske crkve, Holingvort je optužen da je 90-ih godina, u vreme kada je bio anglikanski nadbiskup u Brisbejnu, štitio jednog sveštenika pedofila.

"Uprkos neosnovanim i nepravednim optužbama protiv mene kao generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << guvernera, jasno je da bi nastavak javne polemike uticao na moju sposobnost da dostojanstveno obavljam funkciju na kojoj sam do sada bio", navodi Holingvort u saopštenju koje prenose australijski mediji.Za protokolarnog predsednika Australije imenovala ga je 2001. britanska kraljica, a na predlog australijskog premijera Džona Hauarda. Britanska kraljica Elizabeta Druga je formalno i šef australijske države. Iako je njegova uloga uglavnom protkolarne prirode, generalni guverner Australije, kao glavni predstavnik kraljice, zadužen je za potpisivanje zakona i ima pravo da raspusti vladu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.