Generalna skupština UN osudila Trampovu odluku o Jerusalimu

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalna skupština UN osudila Trampovu odluku o Jerusalimu

Generalna skupština UN je velikom većinom glasova osudila Trampovu odluku o Jerusalimu. Za rezoluciju kojom se osuđuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, glasalo je 128 zemalja članica UN, uključujući i Srbiju.

Protiv rezolucije je glasalo devet zemalja članica, dok je 35 zemalja bilo uzdržano. UN imaju ukupno 193 države članice.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli tokom rasprave je zapretila ukidanjem finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pomoći zemljama koje podrže rezoluciju.

"Nikakvo glasanje u UN neće promeniti odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Jerusalim", rekla je Hejli, istakavši da će Vašington"pamtiti dan u kojem je napadnut u Generalnoj skupštini samo zbog korišćenja svog prava koje ima kao i svaka druga suverena zemlja".

#UnitedNation? #UNSC, #UNVote and ‘friends’ of the United States of America?#NotMyOBAMA#FusionGPS#ClintonServer#Benghazi ...@POTUS#MAGA@realDonaldTrump “Take names:” pic.twitter.com/RiOKm3sFLK

Vanredna sednica je održana posle oštrih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument.

Sednica je sazvana na inicijativu Palestinaca, a glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jeruslima mora biti deo konačnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca.

#UNGA adopts resolution on status of Jerusalem. Votes: 128 in favour; 9 against; 35 abstentions. pic.twitter.com/x21drrmQXb

Sednici Generalne skupštine UN prethodilo je glasanje u Savetu bezbednosti, gde su SAD stavile veto na rezoluciju kojom se traži povlačenje Trampove odluke o Jerusalimu. Četrnaest ostaih članica tog tela glasalo je "za".

Za razliku od rezolucija u Savetu bezbednosti, tekstovi usvojeni u Generalnoj skupštini nisu obavezujući.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.