General Odijerno: povlačenje iz Iraka ide po planu

Izvor: Blic, 18.Apr.2010, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Odijerno: povlačenje iz Iraka ide po planu

Planovi za povlačenje 45.000 američkih vojnika iz Iraka do kraja leta teku nesmetano, uprkos najnovijem talasu napada, izjavio je danas general Rej Odijerno, glavnokomandujući snagama SAD u Iraku.

"Naši planovi su nedirnuti. Veoma sam miran što se tiče našeg plana i, osim ako se nešto nepredviđeno i katastrofalno ne desi, očekujem da nas do 1. septembra tamo bude 50.000", rekao je Odijerno za televiziju Foks njuz.

General Odijerno sada ima komandu nad 95.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američkih vojnika u Iraku.

Po povlačcenju, u skladu sa sporazumom sa iračkom vladom, u septembru bi ostalo 50.000 vojnika koji ne bi bili angažovani za borbene operacije, već bi "savetovali i pomagali" iračke snage.

Odijerno je izrazio optimizam, kako u pogledu toka američkog povlačenja, tako i u pogledu sposobnosti iračke vlade da se sama nosi sa ekstremistima.

"Iračke snage bezbednosti sada su glavne u borbi sa Al Kaidom", rekao je Odijerno.

On je takođe odbacio spekulacije da SAD pokušavaju da ponovo pregovaraju o odredbama sporazuma u kome stoji da bi američke trupe trebalo da se povuku iz Iraka do 2011.

"Nema nikakvog koraka SAD u pravcu ponovnog pregovaranja o bezbednosnom sporazumu. Mi ga se pridržavamo", kazao je general.

U slučaju da iračka vlada želi da Amerikanci ostanu duže, "u tom slučaju ćemo videti", dodao je on.

Odijerno nije želeo da govori ni o svom odlasku sa položaja glavnokomandujućeg u Iraku, do kraja leta, što su Foks njuzu potvrdili zvaničnici Pentagona, kao deo redovnog rotiranja kadrova.

"Koliko znam, biću ovde barem još nekoliko narednih meseci. Niko me još nije kontaktirao o mom odlasku", rekao je on.

Američka štampa je već pisala da će Odijerna, koji je 18 meseci najviši američki vojni komandant u Iraku, zameniti general-pukovnik Lojd Ostin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.