Gde će robijati Anders Brejvik

Izvor: Politika, 23.Avg.2012, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde će robijati Anders Brejvik

OSLO – Bez obzira da li će ga u petak sud u Oslu osuditi na zatvorsku kaznu ili psihijatrijsku negu, predviđeno je da norveški serijski ubica Anders Bering Brejvik izdržava svoju kaznu u specijalno prilagođenom zatvoru sa visokim nivoom bezbednosti.

Sud u Oslu trebalo bi da u petak izrekne presudu Andreasu Brejviku (33), koji je pre 13 meseci ubio 77 ljudi, pošto je prvo podmetnuo bombu u blizini zgrade norveške vlade u Oslu, a potom na ostrvu Utoja, nedaleko od Osla, nasumice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pucao na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

U slučaju da sudije utvrde njegovu krivičnu odgovornost, Brejvik rizikuje zatvorsku kaznu od 21 godine ili - ako sudije utvrde da je poremećen - psihijatrijski nadzor.

Kako je javila agencija Frans pres, Brejvik će u oba slučaja svoju kaznu odslužiti u blizini Osla, u zatvoru Ila, gde je obezbeđenje na najvišem nivou.

„Spremni smo da primimo gospodina Beringa Brejvika ako bude osuđen na preventivno zadržavanje (zatvor), a i ako bude osuđen na prinudnu psihijatrijsku negu”, rekao je upravnik zatvora Ila Knut Bjarkajd.

Kako bi na pravi način zbrinuo počinioca najvećeg zločina u Norveškoj od Drugog svetskog rata, planirano je da se u zatvoru Ila sagradi nova zgrada koja bi služila kao mala bolnica ukoliko ubica bude osuđen na psihijatrijsku negu.

Ako bude osuđen na kaznu zatvora, Brejvik bi se verovatno našao u zatvoru Ila u sličnim uslovima u kakvim je boravio od kako je uhapšen, osim što bi u početku bio držan odvojeno od drugih zatvorenika.

Brejvik trenutno raspolaže sa tri osrednje čiste i prazne prostorije, od po osam kvatratnih metara. Jedna je predviđena za spavanje, jedna za fizičke vežbe sa odgovarajućim spravama, dok je poslednja zamišljena kao radna soba, u kojoj se nalazi računar.

Kompjuter nije povezan sa Internetom, kako bi se sprečila komunikacija sa spoljnim svetom, ali sudeći po navodima norveškog tabloida „Verdens gang”, računar ima pristup „oflajn” verziji veb enciklopedije „Vikipedija” (Wikipedia).

„To je nešto slično unapređenoj kucaćoj mašini”, rekla je AFP-u administrativna predstavnica zatvora Elen Bjerke, koja je navela da još nije poznato da li će Brejvik moći da zadrži računar posle sutrašnje presude.

List „Verdens gang” je u maju izazvao opšte zgražavanje u Norveškoj navodeći da rukovodstvo zatvora Ila planira da za novac angažuje ljude koji bi Brejviku pravili društvo, igrajući na primer sa njim šah, kako bi se sprečila njegova potpuna izolacija i tako izbegla moguća kritika Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

„Reč je o nesporazumu. Ideja je da sa njim više kontaktira zatvorsko osoblje, koje je zaduženo da ga održava aktivnim, da sa njim obavlja fizičke vežbe, da priča sa njim”, kazala je Bjerke.

Ako Brejvik bude osuđen na psihijatrijski nadzor, čemo se on inače protivi jer ne želi da njegova nacionalistička i islamofobistička ideologija bude proglašena ludilom, biće zbrinut u maloj bolnici, koju zatvor Ila planira da izgradi do 2013. godine.

Norveške vlasti su procenile da je bezbednost u postojećim psihijatrijskim ustanovama na suviše niskom nivou za zločinca njegovog kalibra.

Brejvik će u slučaju da bude osuđen na psihijatrijski nadzor biti fizički smešten u zatvoru Ila, gde će pod obezbeđenjem najvišeg nivoa dobijati medicinsku negu.

Brejvik je 22. jula prošle godine prvo u Oslu bombom ubio osmoro, a zatim, prerušen u policajca, na ostrvu Utoja još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Na suđenju, on je svoje postupke opisao kao „zločine, ali neophodne” i istakao da je „delovao u samoodbrani”.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije taj 33-godišnjak je bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Brejvik je ocenio da su njegove žrtve bile „legitimna meta”, pošto su bili pripadnici političke organizacije koja je, kako je rekao, norveško društvo izložila islamu i multikulturalizmu.

Profil Brejvika „raskrinkan” je odmah posle napada, pošto je visoki plavokosi i plavooki Norvežanin na svojoj Fejsbuk stranici naveo da je hrišćanin i konzervativac, samac, zainteresovan za lov i igrice poput „World of Warcraft” (Svet rata) i „Modern Warfare 2” (Moderni ratovi).

Sudeći po jednom elektronskom dokumentu na 1.500 strana, čiji je autor Brejvik, napadi u Norveškoj pripremani su bar od jeseni 2009. godine.

Tanjug

objavljeno: 23.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.