Izvor: B92, 02.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gaza: Otet peruanski novinar

Gaza -- Naoružani Palestinac juče u Gazi oteo peruanskog novinara koji radi za francusku novinsku agenciju AFP, prenele agencije.

Prema agenciji AFP i palestinskim bezbednosnim izvorima, oteti fotoreporter je Haime Rasuri, a otet je dok je ulazio u kancelarije AFP-a.

Ekstremisti u Gazi su i ranije otimali strance, obično pokušavajući da ucene palestinsku vladu. U dva odvojena incidenta u oktobru naoruzani napadači oteli su španskog humanitarnog radnika i fotoreportera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP-a i držali ih zarobljene nekoliko sati. U avgustu, ekstremisti su u Gazi dve nedelje držali dva novinara američkog televizijskog kanala Foks njuz.

Sukobi Fatah-Hamas

Sukobi i međusobne otmice pripadnika dva rivalska palestinska pokreta Fatah i Hamas nastavljeni na severu pojasa Gaze, prenose agencije. Desetak pripadnika Hamasa juče je oteto u mestu Džabalija pošto je ranije kidnapovano nekoliko pristalica Fataha.

Otmice su povećale napetost, a u oružanim sukobima su povređena tri Palestinca.

Fatah i Hamas su 19. decembra potpisali primirje, posle sukoba koji su izbili pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas 16. decembra objavio nameru da raspiše izbore na svim nivoima radi razrešenja političke kriza u zemlji i deblokiranja institucija na palestinskim teritorijama. U Hamasu, koji je u januaru 2006. pobedio na parlamentanim izborima, ocenili su da bi raspisivanje izbora bilo pokušaj državnog udara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.