Gardijan: Ovo je NAJVEĆA DRAMA u Beloj kući od kada je Tramp postao predsednik

Izvor: Blic, 14.Feb.2017, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardijan: Ovo je NAJVEĆA DRAMA u Beloj kući od kada je Tramp postao predsednik

Majkl Flin, savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa podneo je ostavku u ponedeljak uveče, nakon što je procurela informacija da je pre inauguracije Donalda Trampa u tajnosti razgovarao o američkim sankcijama prema Rusiji s visokim zvaničnikom te zemlje, a da je kasnije pokušao da zataška taj razgovor.

Kako navodi britanski "Gardijan", ovo je do sada "najdramatičniji događaj koji je zadesio haotičnu Trampovu administraciju".

Bela kuća je kasno sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izdala saopštenje u kome je objavljena Flinova ostavka, u kojem je takođe imenovam Džozef Kelog, general u penziji, kao vršilac dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost.

Nešto ranije u ponedeljak portparol Bele kuće Šon Spajser saopštio je da predsednik SAD Donald Tramp vrši procenu situacije u vezi sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Flinom i razgovara sa potpredsednikom Majkom Pensom o tome.

Rojters navodi da je Spajserovo saopštenje, pročitano novinarima, ostavilo sumnju u vezi sa Flinovim statusom.

Savetnica u Beloj kući Kelien Konvej prethodno je izjavila da savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin ima "puno poverenje" predsednika SAD Donalda Trampa. Izjava Trampove savetnice stigla je u trenutku kada, kako je Rojters naveo, "Flin pokušava da preživi kontroverzu vezanu za njegove kontakte sa ruskim zvaničnicima pre Trampovog preuzimanja funkcije".

- General Flin ima puno poverenje predsednika - rekla je Konvejova, koja je bila prva zvaničnica Bele kuće koja se izjasnila po tom pitanju nakon četiri dana upornih novinarskih pitanja o Flinovom statusu.

"En-Bi-Si njuz" je prethodno javio da je toj američkoj televiziji rečeno da odredjeni broj Trampovih savetnika ohrabruje šefa Bele kuće da razmisli o davanju otkaza Flinu zbog toga što nije priznao da je razgovarao s ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi.

Podseća se da su i Flin i Trampov tranzicioni tim negirali da se taj razgovor desio. "En-Bi-Si njuz" navodi da se ovako kadrovske promene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano na samom početku mandata.

Viši politički savetnik u Beloj kući Stiven Miler odbio je da u emisiji ove televizije kaže da li Tramp i dalje ima poverenja u Flina.

Sajt politiko.com je objavio da se Tramp prijateljima i saveznicima žalio ne samo na Flina, već i na svog šefa kabineta Rajnsa Pribusa i pres sekretara Bele kuće Šona Spajsera.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skandal u Beloj kući:Savetnik Trampa dao ostavku zbog Rusa

Izvor: B92, 14.Feb.2017

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Flin podneo je ostavku zbog svojih kontakata s Rusijom, saopštila je Bela kuća...Flin je, navodno, pre dolaska Trampa na čelo SAD, razgovarao s ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.