Izvor: B92, 23.Nov.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gajtner ministar finansija SAD

Vašington, Čikago -- Timoti Gajtner biće novi ministar finansija SAD, potvrdio je savetnik novoizabranog američkog predsednika Baraka Obame.

Gajtner koji je sada predsednik njujorške centralne banke, danima se pominjao kao mogući ministar finansija. Njegovo imenovanje biće sutra zvanično saopšteno. "S obzirom na karakter i iskustvo, on je čovek koji treba da upravlja ministarstvom finansija", izjavio je predsednikov savetnik Dejvid Ekselrod.

Ministar finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz vremena Bila Klintona, Lorens Samers trebalo bi da bude imenovan za ekonomskog savetnika u Beloj kući.

Obamin savetnik nije, međutim, želeo da potvrdi da će Bil Ričardson, guverner Novog Meksika, biti novi ministar trgovine.

Barak Obama koji je pobedio na američkim predsedničkim izborima 4. novembra, ubrzano sastavlja svoj tim pošto 20. januara stupa na dužnost u Beloj kući.

Obamin tim za saradnju sa medijima

Barak Obama je imenovao bliskog saradnika Robert Gibsa za budućeg sekretara za štampu Bele kuće.

Ostali ključni članovi Obaminog tima za saradnju sa medijima su Elen Moran koja će biti direktor za odnose s javnošću, a Den Pfajfer njen zamenik, preneo je u subotu uveče Rojters.

Gibs je jedan od Obaminih savetnika od 2004. i bio je direktor za komunikacije demokratskog senatora iz savezne države Ilinois.

Moran je novajlija u Obaminom timu pošto je do sada bila izvršni direktor "Emiline liste," organizacije koja radi na političkom promovisanju žena koje se zalažu za pravo na abortus.

Moran je ranije radila i za najveće udruženje sindikaza zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama AFL-CIO i učestviovala u različitim političkim kampanjama.

Pfajfer je bio član kabineta nekolicine američkih senatora, a učestvovao je i u predsedničkoj kampanji Ala Gora 2000, koju ovaj nije uspeo da pobednički završi pošto je tesno izgubio od Džordža Buša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.