Izvor: Blic, 08.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gađali džamiju punu vernika

Gađali džamiju punu vernika

Ni četvrti dan od izbijanja nemira u Iraku nije došlo do smirivanja situacije. Tokom jučerašnjeg dana u više delova zemlje bilo je nekoliko odvojenih sukoba, a najžešći su zabeleženi u Faludži, gde je u napadu američkih vazduhoplovnih snaga na džamiju poginulo najmanje 40 osoba.

Faludža je centar takozvanog sunitskog trougla gde su koalicione snage od početka rata često bile na meti iračkih gerilaca. Suniti i šiiti započeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su ustanak s ciljem da izbace okupacione snage iz države, a u međuvremenu američka vojska započela je obračun sa pristalicama radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al Sadra. Poslednji talas nasilja odneo je više od 150 života, među kojima i najmanje 30 pripadnika koalicionih snaga.

Ukrajinske trupe su juče bile primorane da pod jakom vatrom napuste lokalni štab u Kutu na jugu zemlje, a obračuni su nastavljeni u Bagdadu i gradu Ramdi, gde je poginulo 12 američkih marinaca. Jedan od Al Sadrovih najbližih saradnika ubijen je u obračunu tokom noći između utorka i srede i to je dovelo do novih nemira u Karbali, koja se nalazi pod 'kontrolom' poljskih snaga.

'U centralnim i južnim delovima Iraka koalicione snage su započele operaciju uništenja armije koji je Al Sadr formirao', izjavio je američki general Mark Kimit u Bagdadu.

Očevici prenose da je jedan helikopter SAD oboren raketom sa zemlje u Bakubi u centralnom delu zemlje. Međutim, američka vojska koja je odmah blokirala mesto nesreće saopštila je da avion nije oboren usled neprijateljske vatre.

Ukupno od početka rata koalicione snage u Iraku izgubile su 720 vojnika. Najveći ceh platila je Amerika sa 620 ubijenih vojnika, ispred Velike Britanije 59, Italije 17... A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.