Izvor: B92, 08.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafi: Odšteta za kolonijalizam

Lisabon -- Libijski lider Moamer el Gadafi pozvao je evropske zemlje da obeštete Afrikance za nepravde koje su im nanete kolonijalizmom.

"Kolonijalne sile moraju dati odštete ljudima koje su kolononizovale i čije su bogatstvo zaplenile", bio je kategoričan Gadafi u govoru na Univerzitetu u glavnom gradu Lisabonu.

Libijski predsednik je očekivan u ponedeljak u međudržavnoj poseti Parizu tokom koje će, kako ja najavljeno, boraviti u šatoru, razapetom u parku hotela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marinji iz 19.veka koji je služi kao rezidencija za državne goste Francuske.

Na evro-afričke odnose pada još uvek senka prošlosti, posebno zbog nezaceljenih rana iz kolonijalne ere, što utiče na međusobne političke i ekonomske odnose bivših metropola i kolonija. Ovo je drugi samit EU-Afrika (prvi je održan 2000.) i od njega se polažu velike nade, iako su u prvi plan izbili noviji globalni problemi kao što su terorizam i ilegana migracija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.