GRAĐANI UDIŠU OTROV U Makedoniji izmereno rekordno zagađenje vazduha

Izvor: Blic, 06.Dec.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRAĐANI UDIŠU OTROV U Makedoniji izmereno rekordno zagađenje vazduha

U Makedoniji je danas zabeleženo rekordno zagađenje vazduha - koncentracija čestica prašine izmerena u Tetovu i Bitolju bila je čak 12 puta iznad dozvoljene granice, a u Skoplju deset puta.

Savez privrednih komora upozorio je danas da je najveći "krivac" za zagađenje vazduha u Makedoniji uvoz polovnih automobila u poslednjih pet godina i zatražio hitno uvođenje standarda "evro četiri".

- Naša analiza pokazala je da najveći zagađivači nisu industrijski objekti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ogrevno drvo, već uvoz polovnih automobila - izjavio je izvršni direktor saveza Mitko Aleksov.

On je, pozivajući se na podatke Carinske uprave, rekao da je od 2010. do 2015. godine u Makedoniju uvezeno 191.639 polovnih putničkih automobila.

Vodeće političke stranke u zemlji iskoristile su zagađenost vazduha za ponovno dokazivanje ko više brine o zdravlju stanovništva.

Opozicioni SDSM optužio je Vladu da se razbacuje novcem za spomenike i reklame, dok građani dišu otrov umesto vazduha.

- Premijer/Nikola Gruevski potršio je 630 miliona evra za spomenike u Skoplju, dok se građani guše u nečistom vazduhu. Njegova politika uništila je zdravlje građana - saopštio je SDSM.

Vladajući VMRO-DPMNE odgovorio je da su preduzete mere za poboljšanja kvaliteta vazduha, a da opozicija nije uradila ništa dok je bila na vlasti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Makedoniji zabilježeno alarmantno zagađenje

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Dec.2015

SKOPLJE - U Makedoniji je danas zabilježeno rekordno zagađenje vazduha - koncentracija čestica prašine izmjerena u Tetovu i Bitolju bila je čak 12 puta iznad dozvoljene granice, a u Skoplju deset puta...Savez privrednih komora upozorio je danas da je najveći "krivac" za zagađenje vazduha u Makedoniji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.