Frid: Rešavanje pitanja Kosova van SB

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Frid: Rešavanje pitanja Kosova van SB

Vašington – Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Danijel Frid izjavio je da će kosovsko pitanje morati da bude rešeno van Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pošto je to telo blokirano zbog ruskog protivljenja usvajanju bilo kakve rezolucije kojom bi bila odobrena nezavisnost Kosova. "Više bismo voleli da pitanje statusa Kosova bude rešeno u Savetu bezbednosti UN. Rusija je, međutim, blokirala svaku rezoluciju kojom bi se rešio status Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pošto je Savet u ćorsokaku, odlučili smo da ne možemo prihvatiti višegodišnji zastoj. Postoje neki problemi kod kojih se stanje stvari ne poboljšava s vremenom", rekao je Frid za vašingtonsku radio stanicu Glas Amerike.

Prema Fridu, sadašnji status kvo nije rešenje ni za Kosovo ni za Srbiju, a povratka na staro nema, niti ga može biti. On je podsetio da su pregovori pod okriljem posredničke "trojke" Kontakt grupe okončani neuspehom, ne, kako je rekao, zbog nedostatka vremena, već zbog toga što je bilo nemoguće premostiti razlike u gledištima Beograda i Prištine. "To je realnost i nije reč o američkoj poziciji, već o stavu Volfganga Išingera i 'trojke' EU". Išinger je rekao da su pregovori završeni i da nije moguće nikakvo rešenje", rekao je visoki funkcioner Stejt departmenta.

Po Fridu, međunarodna zajednica mora da reši pitanje Kosmeta, kako zbog pokrajine, tako i zbog Srbije, da bi ona krenula napred u svoju budućnost. "Bilo bi najbolje ako bi Rusija prihvatila gledište većine evropskih zemalja, ali ona to neće učiniti", primetio je Frid, dodajući: "sledeća najbolja stvar jeste da Rusija kaže da se o tom pitanju apsolutno ne slaže s nama, ali je odgovorna zemlja i sarađivaće s nama kako uski nacionalistički pristup na Kosovu ne bi uspeo, i kako bi srpska zajednica bila zaštićena".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.