Izvor: Blic, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fransoa Bajru osnovao novu političku stranku

Kandidat centra na predsedničkim izborima u Francuskoj, Fransoa Bajru, osnovao je danas novu političku partiju nazvanu Demokratski pokret koja će, kako je najavio, biti nezavisna u odnosu na novog predsednika Nikolu Sarkozija.

Bajru je na predsedničkim izborima učestvovao kao lider centrističke stranke UDF i osvojio treće mesto sa čak 18,57 odsto, odnosno podršku skoro sedam miliona birača. Bio je najveće iznenađenje izbora.

Četiri dana nakon pobede Sarkozija nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kandidatom levice Segolen Roajal, Bajru je pozvao svoje pristalice na kreiranje "nove, nezavisne političke snage", javljaju agencije.

"Sada, ne postoji ništa značajnije od izgradnje jedne slobodne kontra-vlasti u Francuskoj", rekao je on.

Između dva izborna kruga, Bajru je rekao da neće podržati Sarkozija, ali se isotvremeno nije izjasnio ni u korist Segolen Roajal.

Ipak, veliki broj saradnika ga je napustio: od 29 poslanika koje UDF sada ima, čak 22 je prešlo na stranu Sarkozijeve Unije za narodni pokret (UMP).

Za razliku od izbora 2002, na koje je UDF izašao sa UMP-om, nova stranka će na parlamentarne izbore narednog meseca ići samostalno, što je rizičan potez s obzirom na izborni sistem u kome male stranke, ako izađu samostalno, mogu da "ostanu praznih šaka".

"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.